Frän kritik mot Trafikverket

Norrbotten missgynnas kraftigt av Trafikverkets förslag till ny transportplan.
Satsningarna hamnar i storstäderna, hävdar Norrbottens kommuner och landsting.
– Det här är upprörande, säger Kent Ögren (S).

Foto: Göran Ström

LULEÅ2013-10-04 14:38

Gruvor i Kiruna, Malmberget och Pajala. Malm som måste till kunder – men inga pengar till att rusta upp och öka kapaciteten på järnvägarna.

Lägg utslitna och farliga vägsträckor på det – men lite pengar till underhåll.

Det är bakgrunden till irritation hos många av länets politiker i dag.

– Det här är på tok för lite, säger Kent Ögren om att endast 3,4 procent av 190 miljarder går till norra Sverige.

Storstäderna

Det man reagerar mot är Trafikverkets förslag till ny transportplan, som ska gälla fram till 2025.

Satsningar i Norrbotten ställs in och de stora pengarna går till storstäderna, anser politikerna, som nu lämnar in sina synpunkter på förslaget till regeringen.

Enligt Trafikverket har Norrbotniabanan "låg samhällsekonomisk lönsamhet", och bör därför inte byggas innan 2025. Karl Petersen (S), ordförande i Kommunförbundet, är kritisk.

– Det är alldeles för länge. Jag tror inte man förstått vikten av att ha ett fungerande transportsystem här, säger Karl Petersen.

Statliga satsningar

I Norrbotten ska över 200 miljarder kronor investeras fram till 2020 i en industriell expansion, enligt politikerna. Därför behövs det statliga satsningar på den ansträngda järnvägen, så att inte tillväxten trycks ner då transporterna påverkas.

I förslaget saknas pengar till dubbelspår på Malmbanan, men även till att rusta upp stambanan.

– Trafikverket bedömer att stambanan är robust. Vi har i närtid sett två urspårningar och tycker inte det. Den är byggd i slutet av 1800-talet, säger Kent Ögren.

Skördar dödsoffer

E10, en av Sveriges farligaste vägar, får endast medel till förbättringsåtgärder på sträckan Svartbyn-Överkalix. "Helt oacceptabelt" anser politikerna och länsstyrelsen, som i ett yttrande till regeringen skriver att vägen då "får fortsätta skörda dödsoffer".

Inte minst sträckan Gällivare-Kiruna behöver ett lyft, framför allt beläggningen.

– Det behöver ju bara snöa så står det 5-6 långtradare i Muorjevaarabacken, säger Kent Ögren.

SÅ DRABBAS NORRBOTTEN

Det här blir konsekvenserna i länet om Trafikverkets förslag blir verklighet, hävdar Kommunikationspolitiska rådet:

Rådet består av länsstyrelsen, Kommunförbundet och landstinget.

E10. En gång korad till Sveriges farligaste väg. Flera dödsolyckor varje år. Trots det bara pengar till att rusta en kort sträcka."Häpnadsväckande" skriver kommunikationspolitiska rådet.

Norrbotniabanan. får låg prioritet. Har för dålig lönsamhet, anser Trafikverket. "

Stambanan. har samma standard i dag som i slutet av 1800-talet. Får för lite pengar. Malm, pappersmassa, trä och stål ska köras här.

Luleå hamn. Farleden har tidigare pekats ut som en brist som måste utredas vidare. Men i Trafikverkets plan finns inga medel till det.

Vägnätet. Mindre vägar får en minskning av så kallade bärighetsmedel. Risken är vägnätet bryts ner, med stora konsekvenser för skogsindustrin.

Hastighetssänkningar. Vid förra hastighetsöversynen sänktes hastigheten på många vägar i Norrbotten, så att farten kunde höjas söderut. Det kan bli fler sänkningar för att klara målen om koldioxid.

Men rådet har också kritiska skrivningar om bland annat flygtrafiken till inlandet och väg eller järnväg från gruvan i Kaunisvaara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om