Gruvor i Kiruna, Malmberget och Pajala. Malm som måste till kunder – men inga pengar till att rusta upp och öka kapaciteten på järnvägarna.
Lägg utslitna och farliga vägsträckor på det – men lite pengar till underhåll.
Det är bakgrunden till irritation hos många av länets politiker i dag.
– Det här är på tok för lite, säger Kent Ögren om att endast 3,4 procent av 190 miljarder går till norra Sverige.
Storstäderna
Det man reagerar mot är Trafikverkets förslag till ny transportplan, som ska gälla fram till 2025.
Satsningar i Norrbotten ställs in och de stora pengarna går till storstäderna, anser politikerna, som nu lämnar in sina synpunkter på förslaget till regeringen.
Enligt Trafikverket har Norrbotniabanan "låg samhällsekonomisk lönsamhet", och bör därför inte byggas innan 2025. Karl Petersen (S), ordförande i Kommunförbundet, är kritisk.
– Det är alldeles för länge. Jag tror inte man förstått vikten av att ha ett fungerande transportsystem här, säger Karl Petersen.
Statliga satsningar
I Norrbotten ska över 200 miljarder kronor investeras fram till 2020 i en industriell expansion, enligt politikerna. Därför behövs det statliga satsningar på den ansträngda järnvägen, så att inte tillväxten trycks ner då transporterna påverkas.
I förslaget saknas pengar till dubbelspår på Malmbanan, men även till att rusta upp stambanan.
– Trafikverket bedömer att stambanan är robust. Vi har i närtid sett två urspårningar och tycker inte det. Den är byggd i slutet av 1800-talet, säger Kent Ögren.
Skördar dödsoffer
E10, en av Sveriges farligaste vägar, får endast medel till förbättringsåtgärder på sträckan Svartbyn-Överkalix. "Helt oacceptabelt" anser politikerna och länsstyrelsen, som i ett yttrande till regeringen skriver att vägen då "får fortsätta skörda dödsoffer".
Inte minst sträckan Gällivare-Kiruna behöver ett lyft, framför allt beläggningen.
– Det behöver ju bara snöa så står det 5-6 långtradare i Muorjevaarabacken, säger Kent Ögren.