Friskola läggs ner

Friskolan Norrlands entreprenörsgymnasium lägger ner och elever och lärare erbjuds gå över till Luleå kommun.– Det är tråkigt. Det finns ju en anledning till att man väljer en friskola och nu blir det färre skolor att välja på, säger Rebecca Ingerström, elev vid skolan.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2013-11-21 14:29

Norrlands entreprenörsgymnasium startade 2008 efter några år av diskussioner mellan näringslivet i Luleå och kommunen. Tanken var att skapa en så kallad ”kommunal friskola” i nära samarbete med näringslivet. Eftersom man inte kunde få riksintag av elever valde initiativtagarna att starta en friskola i stället.
Nu avvecklas den.
Hackspetten till hösten
Eleverna i årskurs ett och två erbjuds att fortsätta i det kommunala gymnasiets ekonomiprogram i Hackspetten till hösten. De ska gå kvar i samma klasser som tidigare och ha samma lärare – som erbjuds fortsatt anställning av kommunen.
I skolan kom beskedet som en chock.
Rebecca Ingerström, 18, och Willy Fazutdinov, 19, går i trean och berörs inte direkt av nedläggningen.
– Det är tråkigt. Skolan är liten och det har inneburit att man kommit nära sina lärare, säger Fazutdinov.
– Lärarna är guld värda, säger Ingerström.
Majvor Müller, vd Norrlands entreprenörsgymnasium, säger att man länge har haft diskussioner med kommunen. Hon är nöjd med uppgörelsen.
– Vi hade fått tillstånd att starta två nya program, det hade vi gjort om vi fortsatt. Men nu har vi kommit till en punkt där vi ser att vi uppnått det vi förutsatte oss. Skolans startade för att skapa tillväxt i Luleå, nu ser skolsituationen annorlunda ut, säger Müller.
Ägarna bestämde att inte sälja skolan vidare till någon friskolekoncern.
–·Det ville vi inte göra även om vi kanske skulle ha kunnat göra vinst på det. Vi kan stå rakryggade och har kunnat lösa det här på ett bra sätt.
Återinvesterat
Majvor Müller säger att man återinvesterat vinsterna i bolaget och att det inte är några ekonomiska skäl till att man lägger ner.
Ingrid Norberg, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att hon gläds över att entreprenörsgymnasiet blir i kommunal regi.
– Jag är glad att vi kan ta över er fina verksamhet och att det kan bli en lugn övergång för elever och personal, säger hon.
Det går 17 elever i ettan och 21 i tvåan. De flesta kommer från fyrkanten.
Norrlands entreprenörsgymnasium ägs av Majvor Müller, Anders Granberg, Joakim Leonardson, Niclas Wikström, Jan Hansson och European minds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om