Det är studieförbundet Folkuniversitetet Norrbotten som fått uppdraget av Myndigheten för yrkeshögskolan, en satsning som initierats och finansieras av staten.
– Vi är glada att vi valts ut som en av aktörerna och ser fram emot det här. Det finns definitivt ett stort behov, säger Per Ekberg, utbildningsledare vid Folkuniversitetet Norrbotten.
NSD har tidigare berättat om det kraftigt ökande behovet av tolkar efter höstens och vinter flyktingströmmar.
– I Norrbotten finns finns väldigt få utbildade tolkar. Antalet auktoriserade tolkar, som är den högre nivån, är bara 4-5. Om jag förstått rätt så skulle verksamheten i Norrbotten kunna sysselsätta mellan 100 och 200 tolkar i dag, säger Per Ekberg.
Störst brist på tolkar råder i språken arabiska, dari, somaliska och tigrinja.
Först ut är två kortare utbildningar som startar i april och maj. Det handlar om 40 timmars kurser, fortbildningar för de som redan är tolkar.
– Den ena utbildningen är mot ensamkommande flyktingbarn, den andra mot de som arbetar i sjukvårdssammanhang.
Läs mer: "Omöjligt hinna med allt"
Till hösten startar en 36 veckors grundutbildning på halvtid för de som vill bli tolk. Den fjärde utbildningen är på 125 timmar för tolkar som vill vidareutbilda sig till auktoriserad tolk. Till grundutbildningen finns det 35 platser. De övriga har 25.
– Ett visst antal platser kommer vara bundna till Luleå. Men det finns även öppna platser där man kan vara med på videolänk. Exempelvis i Haparanda planerar vi det, säger Per Ekberg.