Fyra syskon omplacerades akut – familjehem anklagas för övergrepp

Fyra syskon från Luleå placerades i ett familjehem via ett bolag med säte i Uppsala. Tre veckor in i placeringen slog ett av barnen larm om att de utsattes för psykiska övergrepp i familjehemmet.
– Det är otroligt olyckligt, säger enhetschef Frida Tillberg. 

Det var det äldsta syskonet, en flicka i tonåren, som ska ha slagit larm om missförhållanden i familjehemmet. Från familjehemsföretagets sida är man mycket frågande kring beslutet att avbryta placeringen.

Det var det äldsta syskonet, en flicka i tonåren, som ska ha slagit larm om missförhållanden i familjehemmet. Från familjehemsföretagets sida är man mycket frågande kring beslutet att avbryta placeringen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Luleå2025-04-04 00:01

Det var för två veckor sedan som det äldsta syskonet, en flicka i tonåren, slog larm om missförhållanden i det familjehem i Mellansverige där hon och hennes tre yngre syskon hade placerats. Enligt uppgift till NSD anklagas familjehemmet för att ha isolerat barnen på övervåningen i sin stora villa. Fem dagar efter flickans telefonsamtal till ansvarig socialsekreterare vid Luleå kommun fattades ett beslut om att omplacera syskonen till ett jourhem. 

Socialförvaltningen i Luleå har gjort en anmälan enligt lex Sarah, då bedömningen är att barnen har utsatts för ett missförhållande eller risk för missförhållande i form av psykiska övergrepp från familjehemmet. Socialsekreterarens bedömning är att det som skett i familjehemmet har fått eller hade kunnat få allvarliga konsekvenser för syskonens liv, säkerhet och hälsa.

undefined
Det var det äldsta syskonet, en flicka i tonåren, som ska ha slagit larm om missförhållanden i familjehemmet. Från familjehemsföretagets sida är man mycket frågande kring beslutet att avbryta placeringen.

Frida Tillberg är enhetschef vid familjehemsenheten inom socialtjänsten i Luleå. Hon vill inte säga något om omständigheterna kring det inträffade eller hur gamla barnen är. 

– Det är otroligt svårt att hitta familjehem i dag och behovet är jättestort. Det innebär att vi måste söka efter familjehem i bolag, så kallade konsulentstödda familjehem. Vi ser alltid till att de uppfyller alla krav, att de är godkända och kvalitetssäkrade innan vi placerar barn. 

Hon fortsätter:

– Trots detta finns det ändå oseriösa familjehem som lyckas ta sig igenom. Det är svårare för oss att kontrollera om familjehemmet till exempel finns i Malmö. Ibland kan det vara det enda alternativet vi har. 

undefined
Frida Tillberg är enhetschef inom socialtjänsten. Hon beklagar att barnen utsätts för ytterligare uppbrott, men menar att kommunen måste agera utifrån vad som har framkommit.

Det aktuella familjehemmet arbetar på uppdrag av ett bolag i Mellansverige. Verksamhetschefen och familjehemskonsulenten för bolaget har en helt annan bild av det som har skett och hon uppger att hon kommer att anmäla socialförvaltningen i Luleå till både Inspektionen för vård och omsorg, Ivo och till Justitieombudsmannen, JO.

undefined
Familjehemsföretaget ska anmäla socialförvaltningen i Luleå till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo och även till JO, enligt verksamhetschefen.

– De anklagelser som riktas mot familjehemmet stämmer inte. Jag blir helt bestört när du säger att Luleå kommun har gjort en lex Sarah-anmälan, de har gjort så många fel i detta ärende att det inte är rättssäkert, jag är jurist och jag kan lagen. Det handlar om prestige och det är rent maktmissbruk, säger hon. 

Enligt henne har syskonen varit med om svåra trauman och att placerade barn reagerar som det äldsta syskonet gjort är inte ovanligt i sådana fall. Hon påpekar att de dessutom har flyttat till en ny stad långt ifrån Luleå och menar att de behöver tid att landa, något socialförvaltningen i Luleå inte har gett dem. 

Hon är kritisk till hur ett beslut om omplacering kunde fattas utan att någon från socialförvaltningen haft enskilda samtal med syskonen och familjehemsföräldrarna. 

Verksamhetschefen uppger även att det finns videoklipp från familjehemmets övervakningskamera som motbevisar att barnen skulle ha utsatts för isolering eller på annat sätt behandlats illa. 

– Vi har erbjudit socialsekreteraren att titta på dem och hon sade att hon skulle skicka filmerna till sin chef. Men de har inte brytt sig om att ta del av bevisen, säger hon. 

Frida Tillberg säger att socialförvaltningen hanterar och bedömer den information som lämnas. 

undefined
Socialförvaltningen i Luleå kommun har gjort en anmälan enligt lex Sarah efter uppgifter om att fyra placerade syskon har utsatts för psykiska övergrepp i familjehemmet.

Familjehemsföräldrarna är enligt verksamhetschefen "i chock" över det som de anklagas för och de har heller inte fått ta del av några beslut från socialförvaltningen i Luleå. 

– Vi står fast vid att familjehemmet har agerat med barnens bästa i fokus och att våra konsulenter har följt uppdraget, säger verksamhetschefen och menar att socialförvaltningen försöker att skuldbelägga andra istället för att erkänna bristerna i sitt eget agerande. 

Då barnen omplacerades till ett jourhem har de även drabbats av ett uppbrott i en pågående placering, något socialtjänsten i Luleå ser mycket allvarligt på. Men åtgärden var nödvändig, menar Frida Tillberg. 

– Barns röst skall alltid väga tungt i de beslut vi fattar. Vi ansvarar för deras trygghet och omsorg och då ska vi känna oss helt trygga med de vi anlitar. När det framkommer uppgifter om missförhållanden av allvarlig grad och det är utanför våran kontroll måste vi agera, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!