Luleå kommun vill starta en ny utbildning som är ett fjärde år för elever som gått teknikprogrammet. Utbildningen redan bedrivits på försök på 20 platser i landet och från och med i år kan alla skolor som har teknikprogram anordna utbildningen och för det söka statsbidrag.
Luleå har Teknikcollege och Jonas Engman är lärare där och en i styrgruppen för den nya utbildningen.
– Det här är en satsning vi vill göra. Intresset från eleverna var först lite svagt, många ser inte byggindustrin som ett möjligt mål, efter gymnasiet är de inställda på att plugga vidare i högskolan. Men efter att vi informerat om vad utbildningen syftar till var nästan alla intresserade.
En fyraårig teknisk linje fanns fram till 1980-talet då gymnasieskolan reformerades.
Fredrik Kristiansson, lokalchef i Luleå för Svensk byggindustri, ordförande i styrgruppen för den nya utbildningen.
– Det här är en satsning som företagen i regionen stöder. Många i företagsledningarna har just bakgrund i den tidigare fyraåriga tekniska linjen på gymnasiet, säger han.
Företagarna har upplevt ett glapp som ett fjärde år skulle vara lösningen på.
– Företagen har saknat en rekryteringsgrupp av unga formbara, entusiastiska medarbetare, som de kan anställa och utbilda vidare. De kanske inte är helt fullfjädrade efter utbildningen men har ändå tillräckligt med kunskaper som en grund att stå på så att de blir rekryteringsbara. Färdighet skaffar de sig i företagen, säger Kristiansson.
Det som branschen saknar, och som kan lösas med det fjärde året, är exempelvis platschefer, arbetsledare och samordnare.
Chefer och vd:ar på företagen: BDX, SA Englunds, HÖ allbygg, Nåiden bygg, Patomella tak, Peab, Byggutrustning, BD bygg, Lindbäcks bygg, NCC, WSP Sverige, MAF, och Rekab entreprenad, har i en avsiktsförklaring skrivit att de kommer att bistå utbildningen på bästa sätt.
Det fjärde året på teknikprogrammet är samhällsbyggnadsteknik med inriktning produktionsledning, bygg och anläggning. Det kommer att vara valfritt att söka till, eleverna måste ha gått teknikprogrammet och de kan söka tills de är 22 år. Det är tänkt att utbildningen, som har riksintag, ska ha mellan 16 och 20 elever,
På det tekniska programmet i Luleå är det ungefär en tredjedel flickor. I försöken med den nya utbildningen har man sett att fler kvinnor väljer att gå vidare.
För att kunna få stadsbidrag behövs ett godkännande av Skolverket.