– Vi vet inte säkert vad som hänt. Den har varit borta länge och det är lite av ett mysterium, säger pensionerade bisamforskaren Kjell Danell, som är bördig från Kalix.
Han är professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Umeå, och har följt bisamråttans framfart i Norrbotten och Västerbotten i ett halvt sekel.
Nästan alla kustbor har sett den karakteristiska plogen på en spegelblank vattenyta, där bisamråttan stävar fram. Eller de stora hyddorna i vassen och i strandområdena.
Vid kusten, i lugnflytande åar och i fjärdarna i Luleåtrakten exempelvis har bisamråttan stortrivts.
– Det är bara tio år sedan den var väldigt vanlig. Det är ju en gnagare och de stammarna fluktuerar ju med toppar och dalar. För bisamråttan är det fyra till sex år mellan topparna. Men den här gången kom det ingen ny topp, säger Kjell Danell.
I stället har bisamstammen kraschat totalt. Kjell Danell har inventerat stammen några månader på vintern under 50 års tid. Gammelstadsviken, Persöfjärden och Hindersön är platser som han regelbundet återkommit till.
– Jag kan tydligt se att bisamstammen minskat stort, ja nästan slagits ut i båda länen. Om någon känner till några lokala avvikelser, där det exempelvis finns jättemycket hyddor, får man gärna ta kontakt med mig. Däremot har det synts bisamråttor vid Höga kusten, säger Kjell Danell.
Vad kan då ha hänt? Danell ser tre olika scenarior – varav han bara tror på ett.
– När ett djur totalt försvinner kan det förstås bero på maten. Men det är ju bara titta sig omkring så kan man utesluta det. Sedan kan det bero på rovdjur. Räven och minken tar bisamråttor. Det kan möjligen inträffa i ett litet område under en kort period. Men det geografiska området är så stort att det inte är sannolikt.
Återstår en möjlighet:
– Det har spridit sig någon slags sjukdom. Det är den enda rimliga förklaringen. Epizooti är inte ovanligt i Nordamerika. Det kan ta 10-15 år innan bisamråttorna blivit immuna eller att sjukdomen försvunnit. Sedan gissar jag att stammen i Norrbotten och Västerbotten återhämtat sig.
Kan jakt på bisamråtta ha spelat in?
– Nej, jakten har varit ytterst lokal och inte satt i system.
Så bisamråttan kommer tillbaka?
– Ja, mest sannolikt är det bara en svacka.
Fotnot: Den som har intressanta bisamobservationer kan mejla på kjell.danell@slu.se.