– Vi upplevde en genuin vilja från universitetet att klara upp situationen och att skolan ska hålla en hög kvalité. Vi känner oss också relativt försäkrade om att vi kommer examineras med en kompetens som gör att vi kan hävda oss på arbetsmarknaden, säger Pascal Crépault Wibe, en av de sju årskurs 1-eleverna.
NSD berättade förra veckan om kritiken, som kom från såväl elever som lärare. Teaterhögskolan har haft problem med att rekrytera vikarier till fasta lärartjänster. Efter ett avhopp och en pensionering ytterligare befarade eleverna att man till hösten skulle stå helt utan fast anställda pedagoger, vilket innebär att ingen kvalitetssäkring av utbildningen och elevernas kunskaper skulle finnas.
Monica Johansson, prefekt vid Institutionen för konst, kommunikation och lärande vid Luleå tekniska universitet, bemötte kritiken i NSD.
– Det kommer att finnas lärare på plats. Vi har bara inte hunnit berätta hur det ser ut för studenterna ännu. Till veckan går vi ut med en annons i Dagens nyheter där vi söker två lärare och en professor. Vi vill ha en grundbemanning som är god och vi behöver lärare som kan bygga verksamheten tillsammans och skapa kontinuitet, sade hon.
På måndagen fick eleverna ta del av ledningens handlingsplan.
– Vi fick intrycket av att problemen på skolan har hög prioritet och att det arbetas på att lösa dem. Men samtidigt vägrar de konsekvent att se över ledningstrukturen och skjuter ifrån sig ansvaret för de problem som varit, säger Pascal Crépault Wibe.
Eleverna menar vidare att LTU presenterade få konkreta åtgärder för att samma typer av systemfel skulle uppstå igen.
– Vi upplevde inte heller att de var beredda att se över studentinflytandet eller kommunikationen studenterna, universitet emellan. Vi kommer fortsätta vara besvärliga och kritiska, framförallt med tanke på de elever som kommer studera på skolan efter oss, säger Pascal Crépault Wibe.