Nu har Migrationsöverdomstolen slagit fast att den ifrågasatta så kallade gymnasielagen får tillämpas. Lagen innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier och trädde i kraft den 1 juli, men har tidigare underkänts av två migrationsdomstolar.
Magnus Johansson, avdelningschef för integrationsavdelningen vid Luleå kommun, gläds åt beskedet.
– Det är fantastiska nyheter. Jag är glad för våra unga ensamkommande som har fått vänta allt för länge och kastats mellan hopp och förtvivlan. Vi hoppas att de ska utbilda sig och vilja stanna i Luleå. Det är bara glädje, säger Johansson.
Luleå kommun har, som enda av Norrbottens kommuner, nappat på regeringens erbjudande om bidrag till kommuner som låter ensamkommande bo kvar i kommunen och studera i väntan på att lagen trätt i kraft. I Luleås kommunala boenden bor 30 av de 44 som studerar och bor i kommunen.
– Skillnaden för oss blir inte så stor, de unga finns ju kvar här. Vad jag kan förstå betyder beskedet också att man öppnar för att de kan utbilda sig i vuxenutbildningen, säger han.
Enligt Johansson betyder lagen för de som uppfyller kriterierna att de har fyra år på sig att slutföra utbildningen och att de får tillfälligt uppehållstillstånd. Efter utbildningen har de ett halvår på sig att skaffa försörjning.
– Man ska veta att många av dem redan varit här i två, tre års tid, att de redan har språket och många har också arbete, inte minst i Luleås kommuns egna verksamheter, säger Johansson.
Solveig Eriksson, ordförande i Rädda barnen Luleå, är nöjd med beskedet.
– Det är helt fantastiskt bra, säger hon.
Vad betyder det här?
– De senaste siffrorna vi har är att det i Luleå finns 34 ensamkommande. Av dem är det ungefär hälften som klarar kriterierna som är uppställda för lagen. Det finns några som byter spår och söker uppehållstillstånd av arbetsmarknadsskäl. Då ska de ha arbetat hos en arbetsgivare i fyra månader och erbjudas 12 månader av samma arbetsgivare till en minimilön på 13 000 kronor.
Det finns också smolk i bägaren, tycker Eriksson.
– Jag är besviken på att man satt ett datum för vilka som berörs av lagen. För att göra det ska man ha varit i Sverige den 24 november 2015. Det finns de som kommit några dar eller en månad efter det, som inte blir hjälpt av lagen. Istället kunde man bestämt att de som varit mer än ett eller två år här ingick. Men man för vara glad för dem som hjälpa.