– Fantastiskt, vilket glädjebesked. Jag är väldigt tacksam, säger Sanna Thelin, vars son Neo Persson Thelin, 4, lider av en muskelsjukdom och är beroende av vattenträningen.
NSD har tidigare skrivit om den oro som landstingets utredning skapat bland föräldrar och andra drabbade. Protestlistor har florerat på olika platser.
– Bara sedan i somras har Neo gjort stora framsteg i bassängen. Nu kan han röra sig fritt själv utan att man behöver hålla i honom. Eftersom han sitter i rullstol så är det hans möjlighet till rörelsefrihet, säger Sanna Thelin.
Läs mer: Föräldrarnas vädjan till landstinget
I utredningen gör landstinget bedömningen att de totalt elva bassängerna (se faktaruta) bör bli kvar, trots att effekterna av bassängträningen är ifrågasatt. Förutom av barn med rörelsehinder så nyttjas bassängerna bland annat i samband med rehabilitering och träningen har även en smärtlindrande effekt.
Förutom den vård som bedrivs i landstingets regi används bassängerna av privata vårdgivare och patientföreningar.
Läs mer: Landstingsrådet om kritiken
Vissa bassänger är i behov av renovering, bland annat Björkskatan och Råneå. Landstinget aviserar en översyn av rutinerna för regler och avgifter. Hyran för de bassänger som finns i Övertorneå, Haparanda och Älvsbyn ska omförhandlas med målet att halveras. Beslutet tas på landstingsstyrelsen nästa vecka.
– Vi har gjort en analys av hur det ser ut och hur viktiga bassängerna är. Då har vi kommit fram till att de ska kvarstå. Nu ska vi bland annat ha diskussioner med kommunerna utifrån hur bassängerna nyttjas. Ytterst handlar det om att varje hälsocentral ska hålla sin budget, säger landstingsrådet Agneta Granström (MP).