Grannar vill stoppa nybygge på Hertsön

Grannar protesterar mot den planerade förtätningen på Hertsön, intill en gammal norrbottensgård. Byggplanerna hotar kulturhistoriska värden hävdar de.

Norrbottensgården på Ejdergränd 18 på Hertsön är en av tre ursprungliga gårdar från Hertsö by som fortfarande finns kvar. Om mark- och miljödomstolen godkänner kommunens detaljplan så får det gamla huset sällskap av fyra nybyggda hus på tomten.

Norrbottensgården på Ejdergränd 18 på Hertsön är en av tre ursprungliga gårdar från Hertsö by som fortfarande finns kvar. Om mark- och miljödomstolen godkänner kommunens detaljplan så får det gamla huset sällskap av fyra nybyggda hus på tomten.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2018-07-26 06:00

Intill den gamla norrbottensgården på Ejdergränd 18 på Hertsön ska det byggas fyra nya tvåvåningshus, om kommunens nya detaljplan får godkänt av mark- och miljödomstolen i Umeå. Flera av de närmast berörda grannarna har nämligen överklagat kommunens beslut att anta detaljplanen som ska göra det möjligt att förtäta bebyggelsen på tomten, som inrymmer en av tre återstående gamla bondgårdar från Hertsö by.

– Det kommer att ändra hela karaktären på området. Livskvalitén kommer att bli sämre, säger Peter Söderholm, boende på Hertsön.

– Det blir ett majestätiskt byggnadskomplex. Gården kommer vi aldrig mer att se, säger grannen Hans Henriksson som bott i villan på Hertsön i 42 år tillsammans med sin fru.

De bor mitt emot den gamla norrbottensgården på Ejdergränd 18, det är bara en gång- och cykelväg som skiljer deras villatomter från den betydligt större tomten där norrbottensgården ligger, några meter högre upp i terrängen.

Norrbottensgården användes senast som förskola av friskolan Ur och skur, som blev uppsagd av Luleå kommun och tvingades flytta ut sommaren 2017.

Kommunen har i detaljplanen angett att syftet är förtätning med bostäder samt att säkerställa de kulturhistoriska värden som finns i och med norrbottensgården.

– Det kommer att ha motsatt effekt. Har man väl tagit bort en tredjedel så går det inte att återställa karaktären, säger Peter Söderholm.

De nybyggda husen kommer att stå nära norrbottensgården, det blir trångt och inte någon bra livskvalite för de som flyttar in i lägenheterna tillägger han.

Detaljplanen har också överklagats av en tredje boende i området, som oroas över fördubblad trafik från de 15 nya lägenheterna och mer buller.

Det är det nybildade bolaget Benita AB, som ägs av A&D arkitektkontor och Aulis i Norr, som har fått markanvisning av Luleå kommun för att bygga nya bostäder på tomten.

– Vi tror att det är ett projekt som är genomförbart och till nytta för Luleå och speciellt Hertsön, att få bostadsrätter. Nu är det några som inte tycker så, då får vi låta tredje part titta på det och säga vad som är rätt, säger Patrik Larsson, Aulis i Norr AB.

Om inte detaljplanen hade överklagats hade bolaget planerat för byggstart under hösten. Nu måste man avvakta mark- och miljödomstolens dom.

– Projektet tål det om man säger så, inte så att vi måste komma igång till hösten, men vi hade tänkt det, säger Patrik Larsson.

Vad säger du om grannarnas kritik?

– Det är en åsikt. Jag är av den åsikten att vill man behålla gamla byggnader måste hitta ett användningsområde för dem, säger Patrik Larsson.

Det byggs mycket lägenheter, finns efterfrågan?

– Jag tror ju det, det som är mättat är dyra bostadsrättslägenheter, det som exploatörerna gärna vill bygga. Vår grej är att bygga billiga och prisvärda lägenheter. De här kommer att ligga på 22 000-24 000 kronor per kvadratmeter, det är 10 000 kronor mindre än vad någon bygger i stan. Jag tror fortfarande att det finns en bostadsbrist och efterfrågan på prisvärda lägenheter. Det är vår specialitet och det vi vill visa, säger Patrik Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om