– Jag är mycket tacksam för det sätt som Sverige ställt upp och hjälpt mitt folk. Det betyder otroligt mycket i en svår tid. Ett enkelt sätt för mig att få säga tack och återgälda detta på något sätt är att hålla i den här kursen, säger Aiham Alhaddad.
Vi träffar honom på lördag vid lunch i en sal i F-huset. Han är uppkopplad med datorn mot en skärm och undervisar på engelska om programmet som heter Autocad, ett internationellt ritprogram som bland annat används inom arkitekturen.
– Det är användbart i stort sett inom alla ingenjörsområden och eftersom licenserna är gratis så passar det väldigt bra för studenter, säger Aiham Alhaddad.
En dryg handfull civilingenjörsstudenter, både svenska och utländska, följer undervisningen med egna datorer. De ställer frågor och Aiham Alhaddad visar på skärmen och går även runt bland studenterna.
– Det här programmet är riktigt användbart för oss. Man kan exempelvis skapa ritningar digitalt först och sedan skriva ut dem, eftersom det finns 3D-skrivare på skolan, säger Edvin Åkerfeldt, förstaårsstudent.
– Det fungerar mycket bra. Aiham är bra på engelska och bra på att lära ut, säger Marcus Lund, även han ny på LTU.
Aiham Alhaddad har utbildat sig till civilingenjör fem år i Syrien, och har även hunnit jobba ett år. Anledningen till att han kom till Luleå för två månader sedan är att han fick ett stipendium för att studera vid det 1,5 år långa programmet Suscus, som är ett samarbete mellan sex olika universitet, bland andra i Italien och Belgien.
– Jag tänkte att det var ett bra tillfälle att få uppleva Sverige och lära känna en annan kultur.
Han kommer från Damaskus, men är alltså ingen flykting.
– Jag har inte flytt från kriget i den meningen. Alla vet vad som händer i Syrien, det är bara att följa media. Men jag vill inte prata om det nu.
Aiham Alhaddad stannar i Luleå fram till jul. Sedan ska han studera andra delen av kursen i Neapel.
– Efter det får man välja var man vill studera resten av kursen. Det är mycket möjligt att jag väljer Sverige, för jag tycker verkligen om folket här.
Aiham har träffat många landsmän i Luleå, både flyktingar och studenter, som även de vill få tillfälle att visa sin tacksamhet gentemot Sverige.
– De vill göra något liknande det jag gör. Jag hoppas kunna hjälpa dem att få kontakt, säger han.