Nu startar ett stort forskningsprojekt som ska ge svar på hur fjällsjöarna ska förvaltas för att bäst bevara fiskbestånden.
– Vi hoppas att det ska leda fram till handfasta förvaltningsstrategier för att tackla klimatförändringarna. Men det finns ingen universallösning utan olika fiskregler bör gälla för olika fjällvatten, säger Sven Norman, doktorand vid Umeå universitet.
Det fyraåriga projektet heter Fjällfiskforskning och startar i sommar med att ett dussin sjöar i Ammarnäsfjällen i Västerbotten ska undersökas. Även sjöar i Jämtland och Norrbotten ingår i planerna kommande år.
– I Norrbotten kommer vi hålla till kring Abisko och Laponiaområdet. Vilka sjöar har vi inte bestämt ännu men det är små till medelstora som vi siktar in oss på, säger Sven Norman.
Forskning har visat att mängden alger och plankton i vattnet gynnas när temperaturen stiger i vattnet eftersom näringstillförseln ökar.
Detta innebär att det klara fjällvattnet blir brunare, samt att de bottenlevande insekter som är rödingens och öringens huvudföda minskar. Speciellt rödingen vantrivs vid varmare vattentemperaturer.
– Vi tror att klimatförändringarna får olika effekter på olika vatten, beroende på om de är djupa eller grunda och vilken artsammansättning som finns. Ett exempel kan vara att i vissa sjöar bör man inte ta upp de stora rödingarna för att lindra effekterna medan sjöar med mycket småvuxen röding inte påverkas lika mycket. Vi får se vad vi kan komma fram till, säger Sven Norman.