Tore Isaksson är via sitt bolag Luleå byggtransporter AB delägare i BDX. Bolaget har 400 aktier och Persöfrakt menar att han därmed har ekonomiska intressen i BDX.
Isaksson deltog i tekniska nämndens beslut när BDX tilldelades uppdraget, som gäller leverans av grus- och krossmaterial.
– Om man har intressen i det företaget, även om det bara är en liten del, så bör man lämna mötet. I det här fallet har han ju medverkat i beslutet och även justerat protokollet. Det är ingen stor grej men jag tycker det är konstigt, säger Lars-Åke Johansson, styrelseledamot i Persöfrakt.
Luleå byggtransporter är vilande sedan 3,5 år tillbaka.
– Tidigare gick jag alltid ut när beslut där BDX var med skulle tas. Jag har tidigare, när jag frågat om jävsituationen, fått rådet att vänta tre år efter att företaget blivit vilande. Därför brydde jag mig inte om att gå ut den här gången och jag anser inte att jag är jävig. Det är tjänstemännen som sköter verkställigheten. Vi litar på dem och påverkar sällan något, säger Tore Isaksson.
Men känslomässigt kanske du fortfarande blir påverkad?
– Ja, men i såna fall känner jag Persöfrakt lika bra som BDX!
Tekniska nämndens ordförande Lenita Ericson är helt trygg med fallet.
– I det här fallet var nämnden enig. Nämnden har heller ingen påverkan på den utvärdering som görs av anbuden. Tores bolag är en så liten delägare i BDX att han inte gynnas personligen, säger hon.
Förvaltningsrätten anser heller inte i sin dom att det är jäv, eftersom Isaksson varken deltagit i upphandlingens utförande eller handläggning.
Däremot tvingar rätten kommunen att ta med Persöfrakts anbud i upphandlingen.
Persöfrakt hade lagt ett lägre bud än BDX, men anbudet förkastades eftersom det inte var egenhändigt signerat utan bara digitalt. Kommunen ansåg vidare att undertecknaren Lars-Åke Johansson inte var behörig eftersom det krävdes firmatecknares namnteckning. Persöfrakts kompletterande intyg underkändes.
Persöfrakt menar vidare i sin överklagan att kommunen släppt igenom ett annat anbud, i detta fallet från Skanska, som inte var undertecknat av firmatecknare. Skillnaden mot Persöfrakts bud var att Skanskas bud var högre än BDX.
Förvaltningsrätten ger Persöfrakt rätt vilket innebär att företaget troligen tilldelas uppdraget.
– Tyvärr har det dragit ut på tiden. Vi har ju haft det här kommunavtalet i sju år så vi vet vilket jobb det är med det. Det handlar om sandningsmaterial som tar lång tid att göra och vi borde redan varit igång, säger Lars-Åke Johansson.
– Vi tycker det är viktigt att allting blir rätt och det är jättebra att man tittat på det här rättsligt, säger Lenita Ericson.