Det här vill folk panta på nyöppnade Pantbanken

Guld och samurajsvärd. Det är något som folk velat panta den första månaden som Pantbanken haft öppet i Luleå.
– Det är många som har guld liggande hemma och som vill bli av med det, säger butikschefen Sonja Sundqvist.

Efter en månad kan butikschefen Sonja Sundqvist konstatera att det gått bättre i Luleå än det gjort på något annat nyöppnat kontor. "Det var ingen som såg det här komma", säger  hon.

Efter en månad kan butikschefen Sonja Sundqvist konstatera att det gått bättre i Luleå än det gjort på något annat nyöppnat kontor. "Det var ingen som såg det här komma", säger hon.

Foto: Reino Jillker

Luleå2025-03-09 17:00

Det är guld och silver som har omsatts mest hos Pantbanken i Luleå. En person kom dock in med ett något udda föremål.

– Det var ett samurajsvärd från medeltiden. De är så svåra att värdera så man måste vara specialist för att kunna säga om den är äkta eller falska, så tyvärr blev det inget lån på det, säger Sonja Sundqvist, butikschef för Pantbanken i Luleå.

undefined
Luleåkontoret är det nordligaste kontoret som Pantbanken har.

Sonja Sundqvist minns ett annat udda föremål. Det var från tiden när hon arbetade i Pantbanken i Stockholm.

– Det var en kund som kom in med ett kyskhetsbälte för män. Jag gissar att det var en lajvare som hade den. Han kom sedan tillbaka och löste ut den, säger hon.

Förutom guld och silver kommer kunder i Luleå in med många andra typer av föremål.

– Folk som kommit in med gamla kameror, men tyvärr är det inte så mycket värde i dem. Fast man kan alltid pröva. Kommer de in med glas så behöver det vara något populärt av stora designers, men man får ändå inte så mycket. Vill man ha bra betalt så sälj själv, säger hon.

undefined
"För 10 år sedan så föreslog jag för cheferna att man skulle öppna ett kontor i Luleå, men det var inte aktuellt då. Nu kom de ihåg det och frågade om jag ville vara den som öppnade kontoret och då sa jag ja", säger Sonja Sundqvist, som ursprungligen kommer från Älvsbyn.

Butiken i Luleå har nu haft öppet en månad sedan invigningen i slutet av januari.

– Det har inte gått så här bra för något annat nyöppnat kontor som det har gjort för det här kontoret, säger Sonja Sundqvist.

undefined
"Det kommer även in unga som är födda på 2000-talet. De har kanske fått silver av en mormor eller en kedja till examen. Har de guldsmycken så undrar jag varifrån de fått dem. Får jag ingen bra förklaring så säger jag bara nej", säger Sonja Sundqvist.

Tidigare var förväntningarna för ett nyöppnat kontor ett lån per dag, men i Luleå har det genomförts i snitt fem lån per dag.

De flesta av kunderna i Luleå är äldre, men det finns även en yngre kundkrets.

– Jag skulle säga att omkring 30 procent av kunderna är under 50 år, men det är här och nu. När jag jobbade i Hallunda så var det inte så. Jag tänker att det är så här i början, men vi får se när det lugnat ner sig hur det kommer att vara då. När det sker vet jag inte, för det här har ingen kunnat förutse, säger hon.

Av de äldre kommer många in med guld- och silverföremål.

– Det är många som säljer sina saker och inte vill hämta ut dem. De döstädar. Ja, det säger faktiskt det, säger Sonja Sundqvist.

undefined
Sonja Sundqvist ordnar skyltfönstret innan hon öppnar för dagen.

Vilka kunderna är i Luleå vet Sonja Sundqvist inte då de endast haft öppet en månad, men från sin tid i Stockholm såg hon ett mönster.

– Tidigare var det kanske skamfullt att gå till Pantbanken, men så är det inte längre. Nu kan det vara kulturarbetare som har ojämna inkomster och som lånar på sina gitarrer eller tavlor. Eller egna företagare som har en fet guldkedja som de kan låna på innan de får betalt för nästa jobb, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!