Starkt intresse för elprogrammet – svalare för vårdprogrammet

Luleå kommun vill att fler elever ska söka sig till vård- och omsorgsprogrammet, men intresset är svalt.
– Det är väl attraktiviteten i yrkena som inte riktigt är så stark som det borde vara, säger skolchefen Eva Lindbäck.

Intresset för yrkesutbildningarna ökar, men för vård- och omsorgsprogrammet är intresset fortfarande lägre än kommunen hoppats på. (Arkivbild)

Intresset för yrkesutbildningarna ökar, men för vård- och omsorgsprogrammet är intresset fortfarande lägre än kommunen hoppats på. (Arkivbild)

Foto: Johan Söderlund

Luleå2025-02-10 00:01

De första preliminära siffrorna på vilka gymnasieutbildningar som eleverna i årskurs nio valt har kommit. För vård- och omsorgsprogrammet har ambitionen varit att man ska kunna ha två parallella klasser med 20 elever i varje, ett mål som inte ser ut att nås till hösten. 

– När det gäller vård- och omsorgsprogrammet ser det ganska lika ut som det gjorde ifjol, säger Eva Lindbäck.

– Vi satsar hårt och vi håller på att bygga ut och förbättra våra lokaler och de har bjudit in till öppet hus bland annat. Vi är inte nöjda och vi skulle vilja att fler söker.

En låg attraktivitet för yrkena inom vårdsektorn, tror Eva Lindbäck kan vara en av orsakerna till det svala intresset. 

– Vi kan inte göra jättemycket åt det, men det vi kan göra är att se till att våra utbildningar är så bra som möjligt och håller en god kvalitet. Och att eleverna får göra sitt arbetsplatsförlagda lärande på ett bra sätt. Vi har ett gott samarbete både med regionen och socialförvaltningen. 

– Vi vet att hela välfärdssektorn är i skriande behov av arbetskraft. Elever som går den typen av utbildning har fina möjligheter att få jobb. 

undefined
Eva Lindbäck, gymnasiechef Luleå. (Arkivbild)

De preliminära siffrorna visar att intresset för yrkesutbildningarna ökar och ett av de mest populära programmen är el- och energiprogrammet. 

– Det är ett program som ökat i intresse ganska tydligt de senaste åren, det beror förmodligen på hur det ser ut med arbete inom tekniksektorn med samhällsomvandlingen som kommer och allting som ska byggas. 

Ett annat program som ökat starkt är hotell- och turismprogrammet. 

– För bara tre, fyra år sedan hade vi få sökanden, men nu är det riktigt starkt. Där tar vi in en klass per år och de kör sin utbildning som en lärlingsutbildning. 

För de estetiska programmen har intresset minskat.

– Estetiska programmet är ett program som över hela landet inte har så många sökanden. Hos oss är det starkt på bildinriktningen men lite svagt på dans och teater. 

Det nystartade internationella programmet har också få sökanden.

– Där är det många som söker direkt utifrån, som kommer inflyttande och de finns inte med i den här statistiken, så där går det inte att säga så mycket ännu. 

– Vi har en liten grupp i årskurs ett, men vi bygger för framtiden och hoppas att det ska bli fler framöver när fler flyttar in som har behov av en utbildning på engelska. 

undefined
Dante Modin, Axel Edgart Nilsson, Ava Karlsson Peraldi och Alice Krutrök går i nian på Nya läroverket och har gjort valet till gymnasiet.

Eleverna Ava Karlsson Peraldi, Dante Modin, Alice Krutrök och Axel Edgart går i nian på Nya läroverket i Luleå och de tyckte alla det var ganska lätt att välja gymnasieprogram. 

– Jag har valt informations- och medieteknik i första hand och natur i andra hand. Jag har velat gå teknik sedan jag var jätteliten, säger Dante Modin. 

Ava Karlsson Peraldi har sökt till Naturprogrammet. 

– Jag visste att jag ville plugga vidare och jag vill ha så många poäng som möjligt för jag vill gå på Handels i Stocholm, eller allra helst på en Ivy leauge-skola och plugga i USA. 

– Min dröm är att bli författare, men det kommer senare när jag blivit framgångsrik i mitt jobb.

Alice Krutrök har sökt till Ridsportgymnasiet Strömsholm. 

– Den ger en stor utbildning och du får både yrkesförberedande och högskoleförberedande, så man kan läsa vidare efter gymnasiet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!