Gymnasieförbund - för elevernas skull

Gymnasiesamarbete räcker inte.
Nu vill Luleå, Älvsbyn, Piteå och Boden starta ett gymnasieförbund.
– Det ger större möjligheter för eleverna, säger Karina Pettersson-Hedman, skolchef i Luleå.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-11-20 06:54

När gymnasieskolan i fyrkanten startade samarbete var visionen att lärare skulle kunna arbeta i olika kommuner och att elever skulle vara fria att välja kurser även från andra kommuners skolor än hemkommunens.

Men så har det inte blivit.

I den nya skollagen blir det nämligen tydligt att en elev bara kan få betyg av en lärare anställd av den huvudman i vilken eleven går i skola.

– Vi har tittat på det här och försökt se utvägar, men det går inte, säger Pettersson-Hedman Ett kommunalförbund för gymnasieskolan skulle innebära att den pedagogiska personalen i gymnasiet skulle vara anställda av samma huvudman och gemensam nämnd. Då kan eleverna få betyg även av lärare i andra skolor som ingår i förbundet.

Kurser kan erbjudas alla

– Exempelvis finns språkval kinesiska bara i Luleå. Ett förbund ger eleverna i hela fyrkanten möjlighet att välja kursen. Kanske kan vi utveckla utbildning via distanstekniken också, säger Petterson-Hedman.

Hon säger att det inte handlar om att spara pengar.

– Gymnasieelever kostar hur som helst. Det här handlar om att ge eleverna i regionen större valfrihet samtidigt som de blir kvar i hemkommunen, säger Petterson-Hedman.

Om politikerna i fyrkanten säger ja ska en utredning nu göras.

I förbundet flyttas den politiska makten över skolan till en gemensam nämnd.

– För politikerna handlar det då inte längre om skolan i deras stad, utan om den i regionen.

Lappland har redan gymnasieförbund

I Pajala, Kiruna, Jokkmokk och Gällivare finns ett kommunalförbund sedan 1990. Det bildades för att kunna erbjuda högskoleutbildningar i regionen. Sedan 2010 ingår också gymnasieskolan i förbundet, Lapplands gymnasium.

Per Wennebjörk, biträdande gymnasiechef, säger att eleverna i regionen blivit erbjudna fler program än om man inte haft förbundet.

– Av Gällivares 14 program kanske hälften varit kvar och av Kirunas 14, nio. Det hade inte funnits 10 program i Jokkmokk och Pajala utan förbundet, säger han.

Exempelvis finns vård- och omsorgsprogrammet i alla fyra orter. Eleverna behöver inte flytta genom att utbildningen delvis sker genom distansteknik. Programmet hade totalt drygt tjugo sökande i hela regionen.

FAKTA: Kommunalförbund

Blir en kommun i kommunen.

Politikerna i ledningen väljs inte direkt utan utses via fullmäktige i varje kommun.

Kritik mot kommunförbunden har bland annat handlat om att det blir längre väg för ansvarsutkrävande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om