Vid kommunalfullmäktige i Luleå skulle man besluta om en utredning kring ett kommunalförbund för gymnasiet i fyrkanten.
Två partier var emot utredningen. En av anledningarna var att de är kritiska till att man i ett kommunalförbud inte har direktvalda politiker utan de utses av respektive kommunfullmäktige. Det kan enligt dem innebära att elever och pedagoger får svårare att utkräva politiskt ansvar.
Pendlande lärare
– Jag ser inga fördelar. Vi är kommunpolitiker i Luleå som ser till Luleå, nu ska politiker i Piteå, Boden och Älvsbyn bestämma om Luleå gymnasieby, sade Thomas Olofsson, (FP).
Politikerna i Folkpartiet och Moderaterna var också oroliga för att det skulle bli en försämring för elever och för lärare och att gymnasieprogram skulle kompromissas bort från Luleå.
– Lärarna kan få utbildningsplikt i hela fyrkanten och program kan koncentreras till en ort och då får eleverna pendla mer, sade Josefsson.
Jonas Brännberg, (RS), delade oron kring demokratin.
– Det kan ses på olika sätt, antingen kan det vara ett sätt att lägga ner program, å andra sidan kan man samla alla resurser och erbjuda fler kursen än idag. Det blir inte automatiskt bättre kvalitet. Vi säger ja till en utredning så vi har ett konkret förslag att ta ställning till, sade han.
Ja till utredning
Flera av partierna hade inte någon bestämd uppfattning om fördelar och nackdelar med ett kommunalförbund men de hoppades att en utredning skulle ge dem svar på frågorna.
– För många elever som vill gå ett smalt program eller för eleverna i en mindre kommun kan det kanske vara bra. Samtidigt finns det risker med att politikerna som styr är indirekt valda. Erfarenheten från andra håll är att det blir en överrepresentation av de största partiernas politiker och att det är sämre för demokratin. Det finns många frågor, men vi yrkar bifall till en utredning, sade Bertil Bartholdsson, (V).
– Gymnasieskolan är strategiskt viktig och vi behöver långsiktigt vara säkra på att vi har en bra utveckling i regionen. Då är det självklart att titta på andra samarbeten än de vi har idag eftersom de är begränsade, sade Yvonne Stålnacke, (S).
Det hon syftar på är hårdare regler gör att en elev bara kan få betyg från en huvudman och det är ett av skälen till varför utredningen initierats.
Till sist röstade en majoritet för att en utredning skulle göras.