Haider Almudhari väcker hopp hos nyanlända

Haider Almudhari kom själv till Sverige från Irak 2008. Nu brinner han för att hjälpa nyanlända in i det svenska samhället.

Lärare. Haider Almudhari har uppgiften att lära ut hur det svenska samhället fungerar. Han tycker det är viktigt att väcka hopp hos deltagarna.

Lärare. Haider Almudhari har uppgiften att lära ut hur det svenska samhället fungerar. Han tycker det är viktigt att väcka hopp hos deltagarna.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2017-08-25 07:00

Haider Almudhari är en av lärarna i samhällsorientering i Fyrkanten. Det var en kompis på universitetet som rekommenderade honom till jobbet och han tvekade inte att tacka ja när han fick frågan.

– Det är spännande att kunna bidra med mina erfarenheter. Jag har alltid varit intresserad av att hjälpa nyanlända så att de inte ska hamna i samma situation som jag själv gjorde när jag kom till Sverige från Irak 2008.

Han berättar att det inte var lätt att komma helt ny till Sverige som ung och försöka komma in i det svenska skolsystemet.

Idag studerar han till civilingenjör i industriell ekonomi vid LTU och har en stark önskan om att kunna lotsa kursdeltagarna ut i utbildningar och arbetsliv.

– De ser mig som länken mellan deras värld och Sverige. De ställer alltid frågor och vill lära sig mer, så därför har jag alltid en anteckningsbok med mig. Kommer det en fråga jag inte kan svara på så skriver jag upp den och tar reda på svaret till nästa gång.

En del föreläsningar hålls av gästföreläsare, men de flesta lektionerna håller han själv i på arabiska. I eftermiddag ska han berätta om hur det går till att rösta i Sverige och hur man kan vara med och påverka politik och samhälle.

Han har lagt märke till att många är lite desillusionerade när de börjar kursen.

– När de först kommer till Sverige är de väldigt laddade. Men sedan har de fått vänta länge på uppehållstillstånd och under tiden har de levt i en isolerad tillvaro. Då händer det att de förlorar hoppet.

Det finns kursdeltagare som har bott i närmare två år på Pite havsbad utan att få någon svenskundervisning, och utan att få jobba eller på annat sätt delta i det svenska samhället.

– Men jag börjar alltid med att berätta om min egen resa in i Sverige. När de förstår att jag också har passerat svåra vägar så blir jag en förebild och kan ge dem hopp igen, berättar han.

Han lär ut hur man skriver CV och personligt brev och han ordnar studiebesök på universitetet.

– Efter första eller andra dagen brukar de vara riktigt taggade.

Ibland händer det att han stöter ihop med gamla kursdeltagare på stan som är glada och berättar att de har fått jobb.

– Om de är beredda att satsa hårt, så tror jag på deras möjligheter i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om