– Gränsen är passerad. Det har hållit på under så lång tid. Undervisningen blir lidande, säkerheten för barnen påverkas och för personalen är det jättetufft. Jag vill inte lämna mina barn till den här verksamheten längre, säger hon.
Statistiken från Luleå kommun är nattsvart. I februari i fjol avslogs knappt var fjärde vikariebeställning. I år är siffran 43 procent – alltså saknas nästan hälften av alla vikarier (se faktaruta).
Bägaren rann över på torsdagsmorgonen när Johanna Myrhaug skulle lämna sin son Malte, 6, på Mariebergsskolan i Gammelstad.
– Samtliga tre pedagoger var sjuka och de hade inte fått någon vikarie. Lösningen blev att de stängde sexårsverksamheten och spred ut barnen bland ettorna, tvåorna och treorna. Tryggheten påverkas, undervisningen blir sämre och personalen blir frustrerad över att inte kunna ge barnen det de ska få.
– Det är inte roligt att hålla på med dessa krisplaner. Det sliter enormt på personalen. Men det bottnar inte i en ambition att spara pengar. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med vikarier, säger Margareta Wanhainen, rektor vid Mariebergsskolan.
Glenn Öberg, en av pedagogerna, säger att han tog två alvedon innan han gick till jobbet.
– Egentligen borde jag nog varit hemma i dag. Men man vet ju hur läget är...
16 dagar i januari gick man kort med folk. Åtta hittills i februari.
– Och det i en redan slimmad organisation. Vi bränner ut oss. Nu vill jag se att politikerna verkligen menar allvar med att lösa det här, säger Glenn Öberg.
Johanna Myrhaug har sin dotter Line, 1,5 år, på Bäckhagens förskola, som ligger i anslutning till Mariebergsskolan.
– Det är samma sak där. Det är jätteofta som de är kort med folk, säger hon.
På torsdagen var fyra ordinarie pedagoger borta. En vikarie hade kommit.
– Det är prekärt. Det har sett likadant ut hela veckan. Vi tvingas flytta runt barnen och ställa in aktiviteter. Jag vill dock tro att vi fortfarande har koll på säkerheten för barnen, säger Maria Hedlund, chef vid Bäckhagens förskola.
Delvis är problemet årstidsbundet. Februari och mars är förkylnings- och kräksjuketider. Men vikariekrisen i Luleå kommun har varit aktuell i flera års tid. Och situationen är liknande vid flertalet av Luleås förskolor.
– Sörbyarna och Norrbyarna, där har vi de allra största problemen. Tillsättningsgraden är högre närmare centrum. Delvis beror det ju på att det är lättare att ta sig dit. Jämfört med de två senaste åren har antalet vikariebesättningar ökat men situationen har inte förbättrats. Vikarierna räcker inte till, säger Annica Backman, verksamhetschef för Luleås förskolor.
Nu kan dock en lösning vara på gång.
– Vi håller på med en bred kartläggning för att se över hur vi arbetar och vad vi kan göra för att ändra på situationen. Det kommer förslag på åtgärder redan under våren och senast hösten 2015 ska man kunna se effekterna, säger Backman.
Men redan 2012 lovade Luleås dåvarande ordförande i barn- och utbildningsnämnden Ingrid Norberg (S) att kommunen skulle ta krafttag.
– Vi har jobbat hårt ett längre tag. Vi har också gjort en del. Exempelvis har många förskolor extra anställda. Vi har också ett poolsystem med vikarier som åker runt på olika förskolor. Tyvärr har vi inte lyckats ut fullt, säger Ingrid Norberg.
– Det är ingen lätt fråga och det finns ingen "quick fix". Från nämnden har vi bett om aktuella siffror för att få bättre kontroll. Problemet är högst upp på vår agenda, säger Carina Sammeli (S), nuvarande bun-ordförande.