Landstinget i Norrbotten har en ambulanshelikopter stationerad i Gällivare. Den används vid olyckor och vid akuta transporter till sjukhus i Norrbotten.
Vid sjukhusen i Gällivare, Kiruna, Piteå och Sunderbyn finns möjligheter för helikoptern att landa nära.
Men där det inte är möjligt för helikoptern att landa i nära anslutning till sjukhusen eller hälsocentralerna krävs det att en ambulans transporterar patienten till helikoptern. Detta tar resurser i anspråk som ibland behövs på andra ställen.
Inventering av platser
Ett exempel är den kvinna i Kalix som i somras fick vänta på ambulans i 80 minuter efter att hon brutit benet. Då var en av helikoptrarna upptagen med transport mellan Kalix sjukhus och ambulanshelikoptern.
– Det ser olika ut. I Kalix är det en bra bit från sjukhuset till den plats där helikoptern kan landa. Det här binder upp resurser från vägambulansen, säger Stig Holmberg, ambulanssamordnare, landstinget.
Nu har landstinget gjort en inventering över vilka möjligheter det finns att landa med helikoptern nära sjukhus och hälsocentraler i länet.
Bland annat i Kalix, Pajala, Arjeplog och Arvidsjaur funderar man på lösningar.
Såga ner träd
– Det handlar inte bara om markyta, det måste också finnas bra inflygning och där kan bland annat kraftledningar ställa till det. Nu ska vi göra en prioriteringsordning över vilka orter vi ska börja med. Det är inte alltid kostsamma ingrepp som behöver göras, det kan handla om att såga ner ett träd, men det här är viktigt, framför allt i glesbygden, säger Holmberg.
Något politiskt beslut om åtgärder är inte taget ännu.
Vanligtvis är det från de olika hälsocentralerna till sjukhusen som transporterna sker. Ambulanshelikoptern hade 439 uppdrag under 2012.