Ambulansen i Vittangi dras in juni, juli och augusti på grund av personalbrist. Centerpartiets gruppledare i landstingets Lars-Åke Mukka är kritisk.
– Det här är mycket allvarligt för patientsäkerheten. Det är stora avstånd inom kommunen. Personalen har flaggat för den här situationen under lång tid men ledningen har inte agerat. Någonstans måste det ha brustit i chefskommunikationen, säger han.
Anna Alm Andersson, tf divisionschef för närsjukvården, anser att landstinget försökt vidta åtgärder i tid.
– Ambulanssjukvården har generellt sett varit en attraktiv arbetsplats. Vi arbetar ständigt med att hitta lösningar och säkra kompetensen. Jag tycker att både chefer och personal är jätteengagerade men det är en stor utmaning, säger Anna Alm Andersson.
På de fem sjukhusen är det fortfarande oklart vilka avdelningar som stängs och hur många vårdplatser som dras in.
– Det är inte klart. Min bild är att det blir neddragningar av vårdplatser i ungefär samma utsträckning som i fjol, säger landstingets närsjukvårdschef Kristina Myhr-Eriksson
Under förra sommaren drogs ett 40-tal vårdplatser i Sunderbyn in (ca 30 inom närsjukvården och nio på akuten). Piteå drog in cirka 30 vårdplatser, Kalix åtta, Gällivare tolv och Kiruna elva.
– Det är sjuksköterskebristen som är värst i Sunderbyn, säger Kristina Myhr-Eriksson.
När det gäller obs-platser drar Överkalix in samtliga fem sängar under juli. I Jokkmokk minskar obs-platserna från fem till två medan Pajala drar ned från sju till tre under semesterperioden.
Hälsocentralerna får en liknande lösning som i fjol.
Råneå stänger. Björkskatan tar över verksamhet och patienter.
Porsön stänger. Mjölkudden tar över.
Hertsön stänger. Örnäset tar över.
Dessutom blir det växelvis öppethållande för Gammelstad och Bergnäset i fyraveckorsperioder.
I Boden stänger Erikslund. Verksamheten flyttas till Sanden.
– Bristen på distriktsläkare är huvudanledningen till att vi tvingas göra så här. Vi ser att vi blir mindre sårbara för sjukskrivningar om vi samarbetar mellan hälsocentralerna. Det är viktigt att informationen till patienterna blir tydlig. Min uppfattning är att verksamheten fungerade bra i fjol, säger Myhr-Eriksson.
I Kalix stänger Grytnäs, och där flyttas verksamheten till Kalix hälsocentral. I Piteå stänger Furunäset och Piteå hälsocentral växelvis i fyraveckorsperioder. Övriga hälsocentraler håller öppet i någon form (se faktaruta).