– Det är vi som äger avtalen men Shorelink har nonchalerat oss och rundat kollektivavtalet. Mig veterligt är det det enda hamnbolag i Sverige som beter sig på det sättet. Att ett sånt företag ska sköta en kommunal hamn gör mig orolig, säger Per-Olof Norgren, ombudsman i Transport.
Shorelink, som bedriver verksamhet i Skellefteå, Piteå och Luleå, har i stället träffat avtal med Hamnarbetarförbundet.
– Jag har ingen synpunkt på Hamnarbetarförbundet. Men de får inte vara med i LO och de får inte träffa kollektivavtal. De har ingen fredsplikt utan kan gå ut i strejk inom sju dagar. Vi kan aldrig acceptera ett företag som inte följer riksavtalet. Det finns skäl till att man beter sig så. Det kan handla om lönedumpning eller vad som helst, säger Norgren.
Luleå hamns styrelseordförande Birgitta Ahlqvist är trygg med Shorelink, bland annat eftersom företaget är medlem i branschorganisationen Sveriges hamnar.
– De är duktiga och kända här uppe. Jag tror på ett gott samarbete, säger hon.
Men Transports medlemmar, företrädesvis kranförare, är oroliga.
– De är inte nöjda. Det kommer bli jätteknepigt. Våra medlemmar behöver inte jobba enligt deras avtal. De är bundna av våra avtal, säger Norgren.
Shorelinks vd Susanne Jangdal håller inte med.
– Jag ser inga sådana problem nu. Vi börjar med att se möjligheterna.
Jangdal menar att man har avtal med Transport i och med medlemsskapet i Sveriges hamnar.
– Vi har även ett kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet sedan långt tillbaka. Det är träffat på 90-talet med allas goda minne.