– Det är klart att man blir chockad. Jag hade ju kunnat skära sönder munnen. För att inte tala om vad som hänt om jag svalt det, säger han.
Den otäcka händelsen utspelade sig på Örnvik hotell och konferens i början av september i samband med ett eftermiddagsfika.
– Vi var på utbildning med företaget. Jag trodde först att det var en chokladbit. Sedan märkte jag att det var en metallbit. När jag rengjort det såg att det var en bit från ett knivblad. Då varnade jag alla mina arbetskamrater och sade åt dem att hacka sönder sina chokladbollar, säger Mikael Forsman.
Bladet var från en så kallad brytbladskniv, cirka en cm brett och två centimeter långt. Chokladbollarna hade tillverkats på konferensanläggningen.
– Man undrar ju hur det är möjligt. Min egen teori är ju att de använt en sådan kniv när de öppnat förpackningarna. Jag vill verkligen inte de på Örnvik något illa men jag sade åt dem att jag måste göra en anmälan. Det är viktigt att restauranger följer de krav och förordningar som finns, säger Mikael Forsman.
På Örnvik är man frågande till det inträffade.
– Det som hänt är hemskt men vi vet inte var knivbladet kommer ifrån. Sådana knivar får inte användas i kök och vi har inga sådana knivar. Därför är det ett mysterium för oss. Det kan vara så att knivbladet funnits i de varor som vi fått levererat till oss. Vi köper storpack, säger Maria Svala, driftchef.
Luleå kommun har utrett ärendet vid miljö- och byggnadsförvaltningen och lagt ned det eftersom man inte anser att går att spåra knivbladet.