Han skickades hem med hjärtinfarkt

Nisse Rönnkvist drabbades av hjärtinfarkt under en tjänsteresa till Arjeplog.
Vårdcentralen ställde diagnosen stress och ordinerade vila på hotellet.
- Jag befann mig i sjukvårdens utkant, säger han om sin skakande upplevelse av en sjukvård som inte fungerade.

Nisse Rönnkvist tränar vidare efter besöket på vårdcentralen där man inte upptäckte hans hjärtinfarkt, som                          ledde till akut operation.FOTO: Pär Bäckström

Nisse Rönnkvist tränar vidare efter besöket på vårdcentralen där man inte upptäckte hans hjärtinfarkt, som ledde till akut operation.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2011-01-24 07:10

Det som hände Nisse Rönnkvist under hans besök i vårdcentralen i Arjeplog på kvällen måndagen den 23 augusti 2010 är nu föremål för en utredning. Landstinget har gjort en lex Maria-anmälan och Socialstyrelsen ska utreda om Rönnkvist drabbats av eller utsatts för risk allvarlig skada eller sjukdom.

Nisse Rönnkvist arbetar som försäljare av kemiska produkter och är ständigt ute på vägarna i Norrbotten. Den här augustimåndagen hade han avslutat en säljresa i Arjeplog och där tagit in på hotell.

Svårighet att andas
- Jag åt en lättare måltid och en timme senare fick jag en mycket kraftig bröstsmärta och misstänkte direkt vad det kunde vara.

Nisse Rönnkvist klädde sig, tog bilen och frågade sig fram till vårdcentralen.

- Jag berättade för sköterskan om mina kraftiga bröstsmärtor och svårigheten att andas.

Enligt Rönnkvist påbörjade sjuksköterskan en EKG-undersökning, men utan att lyckas, trots hjälp av en manlig underskötare.

- Underskötaren inledde ett samtal om kemikalier, om hur han kunde få tag på oxalsyra. Själv låg jag med svåra bröstsmärtor och hade svårt att andas.

En ambulansskötare kallades in och fick igång EKG-apparaten. Då kom också en läkare.

EKG och blodtryck
- Det togs EKG och blodtryck, men diagnosen var enkel. Det var inget fel på mig, jag var bara var stressad och skulle åka tillbaka till hotellet och vila. Jag åkte snällt iväg med detta besked. Vi gick ut samtidigt via akutintaget, läkaren och jag, och steg in i var sin bil.

På hotellet försökte Nisse Rönnkvist koppla av och sova, men utan framgång. Vid 3-tiden på natten gav han upp försöken, klädde sig och checkade ut.

- Jag vågade inte ringa ambulans inför risken att hamna på vårdcentralen igen. Tanken var att köra de 25 milen till Sunderby sjukhus.

Rönnkvist nollställde trippmätaren för att kunna ange hur långt från Arjeplog han var om han skulle tvingas ringa efter hjälp på vägen.

Efter knappt nio mils bilkörning gav Rönnkvist upp. Då hade han anlänt till Arvidsjaur.

- Jag orkade helt enkelt inte längre, letade upp vårdcentralens ambulansintag, klev in och möttes av proffsiga människor.

Plågsam smärta
I Arvidsjaur tvekade inte undersökande läkare om vad Nisse Rönnkvist drabbats av. Medicinering sattes in, kontakt togs med hjärtspecialister och ambulanstransport ordnades till Sunderby sjukhus.

- Jag vågade inte ta morfin för att stilla smärtan förrän jag var i trygg transport till Sunderby sjukhus. Smärtan av en hjärtinfarkt är plågsam.

På morgonen rullades Nisse Rönnkvist direkt från ambulansen och in på operationsbordet. Två ballongsprängningar genomfördes och en stent monterades in. Allt gick bra.

Efter sex dygn på sjukhuset, av dem ett och ett halvt på hjärtintensiven, skickades Nisse Rönnkvist hem till åtta veckors sjukskrivning.

Internutredning
När han kom tillbaka i arbete igen blev det ny tjänsteresa till Arjeplog.

- Jag hade bestämt mig för att besöka den ansvarige för vårdcentralen. Det slutade med att hon skrev en rapport och den ledde till en internutredning och en lex Maria-anmälan.

Så nu ska Nisse Rönnkvist besök hos primärvården i Arjeplog granskas av Socialstyrelsen. Själv beskriver han sig som "fortfarande vid liv", men känner en osäkerhet när han är ute på säljresor i Norrbotten.

- Med facit i hand börjar jag bli rädd att åka ut i Norrbotten. Det var otrevligt att komma tillbaka till Arjeplog och jag undrar om jag vågar åka till Kiruna om akutkirurgin läggs ner. Det är ju också 1 700 människor som jobbar i en riskfylld miljö under jord. Då måste det finnas en beredskap också efter klockan 17, säger han efter sin nya erfarenhet.

Händelsen i Arjeplog har lett till flera samtal från landstingets medicinskt ansvariga.

Styrketräning och dans
- De förklarade att jag inte skulle berätta för någon journalist om det jag varit med om innan jag träffat dem, men jag gör efter mitt eget huvud. Vi har yttrandefrihet och lever inte i Tunisien eller Vitryssland.

Nisse Rönnkvist känner sig återställd efter hjärtinfarkten, men måste fortfarande äta medicin. Kroppen håller han i trim med styrketräning och dans.

- Läkarna förklarade efter operationen att det var tur att jag var i bra kondition och inte otränad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om