Han var rasist och medlem i Vit makt

En pappa som sviker, en mamma i psykos, mobbad i skolan utan att någon vuxen vill se och ingripa.Det är bakgrunden till att Pelle blir rasist och medlem i Vit makt. Ångesten när han slår en vän och mötet med en bra psykolog blir vägen ut ur hatet.- Nu har jag familj och jobb. Jag mår ganska bra, säger han.

Pelle berättar om sitt liv inför en sal fylld med norrbottniska högstadieelever i Kulturens hus. "I dag är jag en bra kille, en hyfsad farsa och mår rätt bra. Men det är för jävligt att jag var en sådan som jag var tidigare", säger han.FOTO: Simon Eliasson

Pelle berättar om sitt liv inför en sal fylld med norrbottniska högstadieelever i Kulturens hus. "I dag är jag en bra kille, en hyfsad farsa och mår rätt bra. Men det är för jävligt att jag var en sådan som jag var tidigare", säger han.FOTO: Simon Eliasson

Foto: Simon Eliasson

LULEÅ2010-10-21 06:00
Han väljer att kalla sig "Pelle" och vill inte visa sig öppet på bild.
Pelle, 33, föreläser på seminariedagen "Mångfald? Ja, tack!", som på onsdagen arrangerades i Kulturens hus av Röda Korsets byrå mot diskriminering.
Han berättar om vägen in i hatet och sedan om vägen ut. Han arbetar nu som behandlingsassistent i Fryshusets Exit-verksamhet och hjälper andra ut ur högerextremistiska grupperingar och in i samhället.
Blir "bondläppen"
Pelle berättar att han har varit en nazist som ingick i gäng, missbrukade steroider och annat, stal och misshandlade.
Han tecknar bakgrunden till det:
Uppvuxen i skärgårdsmiljö utanför Norrtälje. Går de första sex skolåren i en liten skola med få elever och många lärare. Mår bra och har kamrater. Går högstadiet i en stor skola i centrala Norrtälje och blir "bondläppen" som mobbas. Lärare ser hur han blir misshandlad utan att ingripa. Föräldrarna separerar sedan det visat sig att pappan har en annan familj vid sidan om. Mamman går in i en psykos med svåra följder för barnen.
Träffade nazist
- En gång blev jag misshandlad av ett gäng på tio killar. Jag låg på ett skitigt toalettgolv och sparkarna haglade över mig. Efter det blev jag eskorterad av tjejer i tre parallellklasser i några dagar, men de kunde ju inte följa mig överallt. På sommarlovet mellan sjuan och åttan träffade jag en skinnskalle och nazist, som folk var rädda för, och bestämde mig för att bli som han.
Var livrädd
- Jag hängde med nazister med rakade huvuden, bomberjackor och kängor i centrala Stockholm. Vi var i konflikt med invandrargäng, skejtare och punkare. Vi slogs och fick stryk, säger Pelle.
När han börjar i årskurs åtta vågar hans gamla mobbare knappt visa sig längre. De är rädda för Pelle. Ordningen är den omvända mot tidigare.
Pelle blir kvar i den destruktiva världen.
- Jag har varit livrädd i större delen av mitt liv, men om någon skulle ha frågat mig då så skulle jag aldrig ha erkänt det, säger han.
Han rymmer hemifrån och bor hos kamrater. Ibland övernattar han i trappuppgångar eller utomhus i parker.
Svår ångest
När Pelle är 16 år hamnar han och hans gäng inför rätta. De andra är äldre och får fängelsestraff. Pelle döms till vård och får prata med en psykolog.
- Jag började fundera på att försöka bli stark i mig själv. I rätten tjallade gängmedlemmarna på varandra och jag kände mig sviken också av mina nazistkompisar, säger han.
Men Pelle blir kvar i kriminalitet och våld i tre år till. Under sista året på gymnasiet misshandlar han Johan som är klasskamrat och en av hans få kompisar i skolan. Det ger honom sedan svår ångest.
Tillsammans med samtal med
en bra psykolog blir det också vändpunkten till det liv han lever i dag.
- Jag lärde mig att hantera jobbiga situationer utan att bli aggressiv och slåss, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om