Tragedin vid Grundet i Södra Sunderbyn inträffade precis när skotersäsongen hade kommit igång på allvar i Luleå- och Bodenområdet. När vårsolen värmer som bäst söker sig många ned till Luleå älv för utflykter - men isarna kan vara livsfarliga i partier där älven smalnar av, går runt uddar, holmar eller under broar.
Och på flera ställen uppstår permanenta vakbildningar, samtidigt som de öppna vattendragen utgör en fatal lockelse för många.
- Allt är väldigt sorgligt. Jag vet inte hur just den här olyckan gick till men i flera år har vi känt till skoteråkare i byn som leker runt Grundet, kör över öppna vatten och även under bron till ön. Tyvärr, säger Anders Åström, ordförande i Sunderbyns skoterförening.
Informerar ni om farorna?
- Att färdas längs älven sker på egen risk. Vi kan bara påtala att det inte är lämpligt i samband med förarbevisutbildningarna.
Öppet vatten
Grundet i Sunderbyn har länge varit känt för strömma vattendrag och vakbildningar.
- Det finns öppet vatten även längre ut på älven, mot Bälingesidan. Fryser det på och kommer snö, då är det riktigt farligt, säger Anders Åström.
Han rekommenderar alla att hålla sig vid kända skoterstråk nära stränderna.
- Vill man över älven, bör man ta isvägen i Avan. Vi vet också att många kör nedströms mot Gäddvik, under E 4-bron och gamla Gäddviksbron. Där ska man helst inte köra alls, säger Anders Åström.
"Värsta isarna"
Älvens isar i Bodenområdet är lika förrädiska.
- Vi har de absolut värsta isarna här. Jag vet inte hur många som har strukit med under årens lopp, säger Anders Nilsson, ordförande i Bodens skoterförening.
I centrala delarna av Boden är det mycket vanskligt att ta skotern över älven och för några år sedan drunknade en man i 20-årsåldern vid Trångforsbron.
- Vi avråder alla att köra skoter nedanför kraftverken och mellan broarna. Vi hade en bra överfart vid dammen till Vittjärvs kraftverk men den fick de för sig att stänga, tyvärr, säger Anders Nilsson.
Vakbildningarna hänger också samman med hur stora vattenmängder som Vattenfall släpper på vid kraftstationerna.
- Över en natt kan en vak ha blivit flera hundra meter större men så kanske den fryser delvis igen - med bara några centimeter snö på det. Fullständigt livsfarligt, säger Anders Nilsson.
Sävastån
Lars-Olov Landén, ordförande i Sävast skoterförening, menar att Sävastån orsakar störst problem för skoteråkarna.
- Vi som bor på Sävastön måste passera den, vilket ställer till det. Det enda som förbinder ön med fastlandet är bilvägarna men där får vi inte köra.
Problemet är påtalat hos Bodens kommun.
- Vi skulle vilja ha en kombinerad cykel- och skoterväg över Sävastån, säger Lars-Olov Landén.