Bland de företag som i år listas av Råd & Rön återfinns elbilsproducenten Tesla. I det fallet rör det sig om totalt två miljoner kronor som elbilsjätten har uppmanats att ersätta kunder med.
Ett stort antal flygbolag struntar också i ARN:s rekommendationer och återfinns i den svarta listan, bland annat Turkish Airlines, Wizz Air och Ryan Air.
Mot det sistnämnda företaget finns 48 ärenden.
I Norrbotten är det sju företag, som inte har följt rekommendationerna, med i listan.
Det största beloppet rör ett köp av en bil från Vaxxa AB i Luleå. ARN har rekommenderat företaget att ge kunden möjlighet att kliva av bilaffären och betala tillbaka 169 375 kronor.
Efter bilköpet ska kunden ha upptäckt flera fel, inklusive oljeläckage.
– Efter att konsumenten gjort sin anmälan till ARN fortsatte bilen att användas i över 3000 mil, vilket ledde till att kamremmen gick av och motorn havererade. Vid återlämnandet av bilen fastställdes skadorna, och vi genomförde endast ett rimligt avdrag för motorn i samband med att en förlikning nåddes med kunden, säger Mikaela Söderberg, marknadskommunikatör på Vaxxa auktioner AB.
Ett annat företag som listas är eventföretaget Berget Action Events AB i Luleå. I det fallet handlar det om en biljett för 4 978 kronor. Pengar som kunden ville få tillbaka när ett evenemang ställdes in på grund av pandemin.
Här löste det sig genom en förlikning efter förhandling i Luleå tingsrätt.
Men Marcus Björling, som driver företaget, menar att det aldrig hade behövt gå så långt.
– Vi har haft två ärenden i ARN av exakt samma art. Vi hanterade dem likadant och i det första bedömdes det att vi hade gjort rätt, säger han.
Kunden i det aktuella fallet fick två alternativ, uppger Marcus Björling: Att skjuta på biljetten i ett eller två år, eller delta i ett evenemang i mindre skala på grund av restriktioner.
Hans företag tog även på sig att förmedla biljetten vidare till köpare för samma summa.
– Hela den här historien är olycklig för alla parter. Men vi hade en diskussion om att betala tillbaka för alla biljetter. Då hade konsekvensen blivit att bolaget försatts i konkurs och ingen hade fått tillbaka den fulla summan. Men vi trodde att vi hade agerat riktigt eftersom ARN gav oss rätt, första gången, säger han.
Mahmoud Alhamsho, som driver Mia bilvård AB i Luleå, kan inte förstå varför hans företag finns på listan.
I det fallet har rekommendationen från ARN varit att betala en kund 4 000 kronor för två hjulbultar som förstörts vid ett däckbyte.
– Vi har inte gjort något fel. Hon kom till oss med en jättegammal bil. Vi försökte byta däck men det gick inte, utan att man skadade bultarna. Sedan hjälpte vi henne med nya bultar, säger Mahmoud Alhamsho.
Två av de listade företagen är i dag försatta i konkurs.
Ett av dem är Rosvik AB som drevs av Andreas Arvidsson.
– Jag kan inte lämna några kommentarer för ett bolag som inte längre existerar. Det är ungefär som om du frågar någon som är död, om den personen vill lämna kommentarer.
Jan Stjernström, Ribo Apartment AB i Kiruna, känner inte igen beskrivningen av ärendet, att den stuga som kunden hyrt inte var fullt utrustad och saknade toalett.
Däremot minns han en kund som inte var nöjd med städningen.
– Hon skrev till oss och krävde 50 procent tillbaka för hyran. Vi meddelade att vi skulle skicka upp en städare till stugan. Men den här personen vägrade. Hon skulle ha pengar, hälften av hyran. Jag tror det rörde sig om 15 000 kronor
Rekommendationen från ARN var att Stjernström ersatte kunden med 3 000 kronor.
Jari Teppo, som drev Stjärnflytt Sverige AB, uppger att orsaken till att hans företag finns på listan är uteblivna betalningar för uppdrag och till följd av dessa en konkurs.
Vi har inte lyckats nå någon ansvarig för Luleå golvteam AB.
Sammanlagt finns det i dag 819 företag på Råd & Röns svarta lista.