Här är Northlands osanningar

Northland resources lever vidare, men skadas av chefernas osanningar om krisen.
De förbrukar förtroendet hos allmänhet och aktieägare, anser experter.
– Det här är förödande för ett bolag, säger Ulf Petersson, analytiker på Aktiespararna.

Northland resources klarar sig än en gång på marginalen. Men nu får chefernas osanningar om krisen hård kritik från Ulf Petersson på Aktiespararna.

Northland resources klarar sig än en gång på marginalen. Men nu får chefernas osanningar om krisen hård kritik från Ulf Petersson på Aktiespararna.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2013-05-29 05:00

Vid flera tillfällen har företrädare för Northland resources gått ut med uppgifter som senare inte visat sig stämma.

Man har gett sken av att allt kommer att lösa sig – för att sedan få backa.

– Det är sällsynt. Jag har aldrig varit med om ett så stort bolag, där det gått så mycket snett och varit sådana turer fram och tillbaka, säger Ulf Petersson.

Jämför med Saab

Han jämför med vändningarna i Saab-krisen, där det alltid sades att det fanns en lösning runt hörnet. Men bakom hörnet fanns ingenting.

Skillnaden är dock att Northland resources varit börsnoterat under den svajiga perioden. Handeln med aktien stoppades i fredags.

Ulf Petersson är kritisk till att ledande företrädare för Northland inte sagt som det är. Det skadar förtroendet allvarligt.

– Det är klart att det här är förödande för ett bolag. Det får inte gå till så. Det är ju ändå folk som satsat sina pengar på detta. Då räknar man med att det som sägs är sant, säger Ulf Petersson.

Hoppas på lösning

I förhandlingar kanske man inte kan lämna ut alla detaljer, men grundinformationen måste vara korrekt.

– Det är förfärligt att verkligheten och den bild de ger skiljer sig i det här fallet, säger Ulf Petersson.

Han tycker att Northland resources alltid haft störst fokus på att få igång gruvan så snabbt som möjligt.

– Vem som ska betala har kommit i andrahand. Jag tror att man hoppas att det ska lösa sig. Att det ska komma en lösning fem i tolv, säger Ulf Petersson.

Kan drabba andra

Han befarar att krisen för Kaunisvaara-projektet och Northland kan få följder även för andra gruvbolag i Sverige.

– Det minskar viljan att göra riskplaceringar. Det kan drabba Dannemora och andra gruvor som ska ha in pengar när man vet att det kan gå så illa som i Pajala, säger Ulf Petersson.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank, är också kritisk till de uppgifter som cheferna lämnat ut.

– I den här världen får man inte säga en sak som inte är sann. Jag tror att de så gärna vill att det ska bli bra, så att de säger vad de hoppas, säger han.

Petter Brunnberg, investeraransvarig på Northland, anser att bolaget försöker lämna ut korrekt information till allmänheten.

– Naturligtvis. Jag har inget mer att säga just nu, säger han.

HÄR ÄR BOLAGETS OSANNINGAR

Vilseledande # 1

UTTALANDE: Intresset för Northlands obligationer är rekordstort, berättar finanschefen Eva Kaijser för NSD den 15 maj. Bolaget ska ta in 362 miljoner dollar, nära 2,5 miljarder, på obligationserbjudandet. Investerarna är så intresserade att Northland måste förlänga erbjudandet några dagar.

SANNING: Försöket att få investerare förlängs och förlängs. Ända tills det visar sig att intresset inte var nog stort. Northland inte får varken investerare eller några pengar på obligationer. Den 24 maj står bolaget utan pengar.

KOMMENTAR: "Jag kan inte svara på vad hon har sagt" säger Petter Brunnberg, investeraransvarig på Northland.

Vilseledande # 2

UTTALANDE: På morgonen den 24 maj intervjuar NSD Petter Brunnberg, investeraransvarig på Northland, i samband med att Northland meddelat att bolaget inte lyckats sälja obligationerna. Han säger då att "verksamheten fortsätter som vanligt" eftersom bolaget ska få en tremånaders kredit på 35 miljoner dollar.

SANNING: Några timmar efter Petter Brunnbergs uttalande skickar bolaget hem sina anställda. Bolaget har inte alls en tremånaders kredit på 35 miljoner dollar. Den har ombudet Norsk tillitsman sagt nej till. På eftermiddagen får Brunnberg backa: "Vi har inga likvida medel" säger han då.

KOMMENTAR: "Vi hade inte samma situation på morgonen som på eftermiddagen" säger Petter Brunnberg.

Vilseledande # 3

UTTALANDE: Karl-Axel Waplan, vd, gläds över att intresset för Northland är så stort i en intervju med NSD 13 januari. Han ser flera positiva tecken för malmprisernas utveckling i Europa, och är allmänt optimistisk.

SANNING: Elva dagar senare kommer det fram att Northland behöver cirka 2,5 miljarder kronor för att kunna fortsätta. Hela krisen avslöjas 24 januari, och sedan dess har turbulensen runt bolaget varit konstant.

KOMMENTAR: "Jag kan inte gå igenom vad vi sagt under det senaste halvåret. Det får vi ta vid ett senare tillfälle" säger Petter Brunnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om