De nationella proven startade redan förra veckan och på onsdagen var det tredje tillfället. Strax innan åtta på morgonen samlades eleverna för en halvtimmes fysisk aktivitet, följt av frukost och 8.50 samlades de åter i sina klassrum.
– Man släpper stressen för man får tänka på något annat. Och när man har rört på sig så är det lättare att sitta och koncentrera sig för man har inte lika mycket spring i benen, säger Nova Åkerström, 16 år.
Hon, Tuva Lundholm och Alva Wanhainen är tre av de drygt 70 niondeklassarna på Örnässkolan som deltar i de pulshöjande aktiviteterna skolan erbjuder inför varje nationellt prov under vårterminen.
– Jag tycker det är väldigt bra. Eftersom man är trött när man ska till skolan och så ska man skriva ett prov, då blir det lättare om man får göra en aktivitet innan så man är lite piggare, säger Tuva Lundholm, 15 år.
Att erbjuda pulshöjande aktivitet inför de nationella proven på våren är något Örnässkolan gjort under flera år.
Bakgrunden är de rapporter och studier som visat att det finns ett positivt samband mellan fysisk aktivitet och prestationer i skolan, berättar idrott- och hälsaläraren Stefan Karolin.
– Just efteråt är man mer kreativ, kommer på fler lösningar och man får bättre minne när man har rört på sig, säger han.
Att delta är obligatoriskt och det finns flera olika aktiviteter för eleverna att välja mellan. Aktiviteterna är utvalda efter vad eleverna gillar att göra och kan se olika ut från gång till gång.
– Volleyboll är alltid med, det gillar de, säger Stefan Karolin.
Totalt skriver de nio nationella prov under vårterminen.
– Det är ganska stressigt med tanke på att vi har massa andra prov utanför NP som våra lärare lägger in också. Så det är ganska mycket just nu att plugga till och skriva (skratt), säger Alva Wanhainen.
Alla tre planerar att gå gymnasiet i Luleå, två av dem ekonomi med juridikinriktning och en av dem Nationellt godkänd idrottsutbildning med inriktning fotboll, och menar att det är viktigt med de nationella proven.
– Det är en stor del av betyget sen. Så man måste försöka prestera så bra som möjligt för att kunna få ett högre betyg. Så det är ganska mycket press på en ändå, säger Tuva Lundholm.