Åke Morén hyllade satsningarna när näringsministern besökte hans restaurang på Hertsövägen i Luleå.
– Det är inte bara det att det har skapat fler arbetstillfällen utan det har ju också fått effekten att arbetstillfällen blir kvar. Den här anläggningen är nyrenoverad sedan ett halvår tillbaka, det hade inte skett om inte de här förutsättningarna hade funnits. Vi är på väg att göra en stor etablering i Skellefteå, vilket inte heller hade gått, säger han.
Ungdomsarbetsgivare
Av de 300 anställda på Frasses är 90 procent under 26 år. För många av dem är det deras första jobb.
– Det är viktigt för unga att få komma ut i arbetslivet och prova på, många stannar ganska länge, säger han.
Annie Lööf räknar upp siffrorna som talar för att hon satsat rätt.
Stora skillnader
– Vi gjorde de här reformerna för att skapa jobb. Konjunkturinstitutet har kommit fram till att det skapat 4 000 helårsarbeten efter momsens halvering. Skatteverket sade att fusket inom restaurangbranschen har minskat och Tillväxtanalys ser att nyföretagande har ökat med 16 procent. Det är ju väldigt positiva siffror, säger hon.
– Det är väldigt små marginaler i turism- och restaurangbranschen. Den här kostnadslättnaden tror jag ibland har varit skillnaden mellan röda och svarta siffror i bokslutet, säger Annie Lööf.