Drygt 400 nyanlända, som har fått uppehållstillstånd och blivit kommunplacerade i Fyrkanten, ska genomgå kursen i Samhällsorientering för nyanlända i år. Målet är att alla ska få ta del av kursen på sitt modersmål.
Tolv deltagare från Syrien, en från Sudan och en från Eritrea har samlats i en lokal vid Köpmantorget i Luleå för att lyssna på Stina Israelsson från Konsument Luleå som gästföreläser denna förmiddag.
Deltagarna verkar intresserade och ställer många frågor. Det handlar om ångerrätt, öppet köp, bytesrätt, garanti, reklamation, prisavdrag och hävning av köp.
– Om jag till exempel köper ett par gummistövlar och de inte är vattentäta, så kan jag reklamera dem, berättar hon.
Kursledaren Haider Almudhari översätter till arabiska.
Sedan övergår hon till att prata om försäkringar.
– Om man äger en bil, har man skyldighet att ha trafikförsäkring. Är det så att man köper en bil men inte betalar trafikförsäkring, blir den försäkrad hos något som heter trafikförsäkringsföreningen, och det är väldigt dyrt, det kostar ungefär 110 kronor per dag.
Mannen bredvid nickar igenkännande. Han har råkat ut för just det.
– Vi vill följa reglerna men på grund av språkbarriärerna blir det fel ibland, förklarar Mohamad Ezzedine i bänken mitt emot.
Han har nyligen flyttat till Mjölkudden i Luleå med sin fru och sex av sina sju barn.
– Ja, jag förstår att det kan vara så. Men när ni kommer till ett nytt land så har ni en skyldighet att ta reda på vad som gäller. Man måste fråga, säger Stina Israelsson.
Ansvaret för att erbjuda kursen ligger på kommunerna och den omfattar minst 60 timmar. Parallellt studerar deltagarna svenska för invandrare, SFI.
– Som nyanländ är det mycket att sätta sig in i och många svårigheter man kan hamna i bara för att man inte vet hur det fungerar, säger Åsa Berg som är samordnare för samhällsorienteringen i Luleå kommun.
Här ska de få en basal grund i hur det svenska samhället fungerar.
– Men också att de ska känna sig säkrare på att våga gå och fråga när de inte vet och vart de i så fall kan vända sig.
Haider Almudhari sköter den mesta undervisningen, men de har också flera gästföreläsare och gör ett antal studiebesök. Museipedagogerna på Norrbottens museum berättar om Sveriges historia. Föräldrasupportern i kommunen föreläser om barn, barnuppfostran och olika familjekonstellationer.
– Då brukar vi komma in på många intressant ämnen, alltifrån barnagalagen till homosexualitet, säger Åsa Berg.
Kommunalrådet Yvonne Stålnacke brukar komma och berätta om hur kommunen fungerar. De har en särskild fördjupning om psykisk ohälsa och det ingår också mycket information om olika vägar ut i arbetslivet.
Fahmi Sharani som Norrbottensmedia har intervjuat flera gånger tidigare är en av kursdeltagarna. Han berättar att han nu äntligen har fått en kommunplacering och lägenhet i Piteå som han flyttat in i tillsammans med sin fru och sina två barn. Han tycker att kursen är nyttig och bra.
Tanken på att fortsätta med sitt gamla yrke som veterinär har han däremot gett upp, åtminstone tillfälligt.
– Tyvärr, det går inte. Först måste jag läsa SFI och engelska och sedan åka till Uppsala eller Stockholm och utbilda mig. Det skulle ta upp till sex år.
Istället har han sökt in på en byggnadsträarbetarutbildning för att lära sig montera hus. Hans fru Shefa Abodaka var tidigare apotekare, men tänker utbilda sig till undersköterska för att snabbare komma igång att jobba, berättar hon.
– Men i alla fall, jag är mycket glad. Jag har fått lägenhet mitt i Piteå, det är allas dröm, säger Fahmi Sharani.