Solen skiner över Lulsundets villaträdgårdar när NSD gör ett besök. Gassande i solen hittar vi Patrick Zetterkvist som i 27 år kallat området hemma.
I snitt fick den som flyttade till Lulsundet förra året betala 3,9 miljoner kronor, mest i centrala Luleå. Det är inget Patrick Zetterkvist märkt av.
– Däremot har det märkts på de senaste året att det kommit flera nya barnfamiljer på gatan, säger han.
Han säger själv att han stortrivts ända sedan 1998 och har svårt att tänka sig att flytta.
Att just Lulsundet toppade prislistan förra året kan förklaras dels av att det inte finns några lägenheter som sänker priset samt att det bara var 17 försäljningar jämfört med exempelvis centrum, där snittpriset för en bostad 2024 landade på cirka 2,1 miljoner kronor. Men då skedde också 242 försäljningar.
Therese Backman, mäklare på Bjurfors, säger att 2024 var ett år då många spekulanter breddade områdena där man sökte bostad.
– Vi har också sett att det är fler som ligger på ett lånelöfte där de landar på 3-4 miljoner kronor snarare än i det högre segmentet, säger hon.
Både under 2023 men även inledningen av 2024 märktes det att bostadsmarknaden var sval, men Therese Backman beskriver ett skifte från en väldigt "påeldad" marknad.
– Innan det var det extremt mycket folk på nästan varenda visning. Det märktes direkt när det blev ganska mycket färre.
Nu under 2025 tuffar marknaden på, husen i Luleå har krupit upp i pris med ungefär två procent, medan bostadsrätterna är ner nästan åtta procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Emma Lindbäck, mäklare på Husman Hagberg, tycker att det märks att köpare vant sig vid det nya ränteläget som kom av Riksbankens sänkningar under andra hälften av 2024.
– Förra året var lite avvaktande, det var mycket oroligheter i omvärlden, vi hade räntor som kändes väldigt centrala att prata om då. Nu är räntorna kanske inte ett problem på samma sätt.
När köparna är avvaktande innebär det en del merjobb för både mäklare och säljare då antalet visningar per objekt gick upp.
– Vi hade mycket utbud och fick ha mycket visningar. Det är klart det kan bli slitigt för säljarna att behöva städa varje dag, säger Lindbäck.
Hon är samtidigt positiv till att den stora dippen i bostadspriser uteblivit, med tanke på turbulensen i omvärlden.
– Det hade kunnat vara så mycket större prisfall än det varit. Det märks även i Luleå att det finns en inflyttningsvilja och vår marknad håller sig lite stadigare än den nationella.
Att Lulsundet toppar snittpriset förra året förvånar först Emma Lindbäck, innan det förklaras med att det innefattar både villor och bostadsrätter.
– Men Lulsundet har alltid varit populärt och det kanske kan vinna lite på att det inte är lika beroende av kustlinjen som exempelvis Bergnäset eller Mjölkudden.
Ett annat område som smugit sig in i popularitetstoppen, enligt Emma Lindbäck, är Gammelstad.
– Lulsundet, Notviken, Bergnäset, Gultzaüudden är alltid intressanta. Men däremot just Gammelstad har vi sett är superhett bara det senaste halvåret, säger Lindbäck.
Förklaringen kan delvis ligga i stålverksbygget i Boden och att Gammelstad är en bit utanför stan men med närhet till Storheden och även till naturen.