Produktionen avslutades för snart 18 år sedan. Det var 1978 som valsverket i Luleå lades ner under SSAB:s ledning. Verksamheten blev kvar under Ovako Steel som sedermera 1990 blev Inexa. Men de gick i konkurs 2001 och sedan dess har byggnaden där valsverkets verksamhet fanns stått öde, en yta av 60 000 kvadratmeter, nästan nio fotbollsplaner.
Tanken har funnits en längre tid att anläggningen som byggdes 1951 ska rivas, men det ekonomiska läget har gjort att beslutet har dröjt.
Men under den snörika våren 2018 rasade en del av taket in på valsverket vilket skyndade på rivningsbeslutet.
– Det gamla valsverket ska nu bort men vi ska bevara en del av tillbyggnaderna, säger Lars Lager.
Området runt valsverket är avspärrat eftersom det råder stor rasrisk. Norrbottens Media fick tillstånd att besöka en del som bedömdes vara riskfri.
Det finns ingenting kvar av inventarierna. Det är en enormt stor och vacker anläggning med välvda tak bestående av lättbetong, ovansidan är täckt med papp.
Valsarna och annan utrustning är sålda till bland annat Iran, Indonesien och Turkiet.
Rivningen har redan tjuvstartat eftersom det går en livsnerv genom en del av anläggningen, nämligen en gasledning från koksverket.
– Den måste bevaras, annars påverkas hela den processen, säger Tommy Höjsten.
Under kommande vecka kommer rivningsmaskinerna rulla in och rivningen startar på allvar. Rivningsarbetet kommer att ta sju till åtta månader.
– Det ska vara klart i december i år - om allt går som planerat. Vi vet ju inte om det kan komma några överraskningar, säger Tommy Höjsten.
Drygt 50 500 ton stål kommer att smältas ner och återanvändas i processen. Exakt vad rivningen kommer att kosta kan projektledarna inte säga.
– Vi kan inte säga vad det i slutändan kommer att hamna på men det kommer att bli förhållandevis billigt då vi återtar stål för många miljoner, säger Lars Lager.
Under tiden som byggnaden har stått tom har anläggningen haft en del objudna gäster.
– Vi har sett spår av rådjur, räv, hare och råttor. Vi har även haft rovfåglar som har gästat bygget, säger Lars Lager.
Det kommer att bli ett stort hål på SSAB-området. Vad som kommer att fylla hålet vet ingen med säkerhet. Möjligen en framtida hybritanläggning.
– Men det är inte något som är bestämt, säger kommunikationsansvarig Sara Blix.
– Eller något annat, säger Lars Lager och flinar finurligt.