Här hedras de som omkom på jobbet

Förra året var det 42 arbetare som inte kom hem efter jobbet. För att minnas dem manifesterades det i går i bland annat Luleå. – Detta är inte värdigt ett modernt arbetsliv. Sverige, som har legat i topp när det gäller bra arbetsmiljö, är nu sämst i Norden och lever inte längre upp till internationella rekommendationer, sade Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall.

Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall, sade bland annat att arbetsmiljön är satt på undantag. "Vi kommer aldrig att acceptera att det sker dödsolyckor på jobbet".

Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall, sade bland annat att arbetsmiljön är satt på undantag. "Vi kommer aldrig att acceptera att det sker dödsolyckor på jobbet".

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-01-17 20:25

Termometern visade på minus 22. Men det stoppade inte fackelmanifestationen där drygt 80 personer deltog.

– Döden på jobbet är effekten av dålig arbetsmiljö och bristande säkerhetsarbete. Dålig arbetsmiljö och livsfarliga arbeten kan åtgärdas, sade Anders Ferbe.

– IF Metalls krav på nolltolerans går hand i hand med krav på att den borgerliga regeringen tar sitt ansvar och vidtar snabba åtgärder på en mängd områden

Förutom nolltolerans kräver IF Metall att de rättsliga reglerna ses över och att preskriptionstiderna förlängs.

– Det är fullständigt oacceptabet att utredningar drar ut på så långt på tiden att arbetsmiljöbrotten hinner preskriberas.

Metall anser också att Arbetsmiljöverket måste få ökade resurser samt att arbetslivsforskningen måste återupprättas.

Ferbe riktade också kritik mot den nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M). Trots påstötningar från Metall har hon på fyra månader inte tagit sig tid för att diskutera frågan om hur arbetsmiljön kan förbättras.

– Det är bedrövligt att ansvarig minister inte tar frågan på allvar. Jag blir bekymrad.

Han lovade att fortsätta jaga ansvariga politiker så länge någon riskerar att dö på sitt jobb.

Att få arbetsmiljöfrågorna högre upp på den politiska agendan är av yttersta vikt för IF Metall.

Hur ska ni lyckas med det?

– Genom manifestationer som i dag. Det gäller att ligga på hela tiden och visa att arbetsmiljöproblemen är en realitet, säger Anders Ferbe när NSD får en pratstund efter manifestationen.

Han menar att det är viktigt att aldrig ge tappt, utan ligga på för att föra fram frågan på den politiska dagordningen.

Det finns även annat som oroar Metallbasen, bland annat det faktum att så många inom LO-kollektivet är anhängare av Sverigedemokraterna.

– De fiskar på väldigt grumliga vatten, säger han och betonar att partiet är emot de grundläggande värderingarna om alla människors lika värde.

Ferbe poängterar också att Sverige och svensk industri i mångt och mycket byggts upp av människor som kommer från andra länder.

– En fjärdedel av våra medlemmar är av utländsk bakgrund. Frågan blir än viktigare när människor med utländsk bakgrund angrips.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om