Fastigheterna, som är bebyggda av två äldre villor, angränsar till LLT. De ligger mellan nuvarande fastighet och järnvägen. Förhandlingar är även långt gångna för en tredje fastighet.
– Vi håller på att skapa förutsättningar för att bygga en ny terminal. Men det är en bit bort i tiden innan den kan vara i bruk. Inte före 2022 gissar jag, säger Torbjörn Niemi, produktionschef.
Planerna är välkomna för det trångbodda bussbolaget. LLT:s verksamhet har svällt under de senaste tio åren.
– Alternativet har varit att flytta och det vill vi inte. Placeringen där vi är nu är optimal för att inte skapa omvägar och kostnader, säger Niemi.
Läs mer: Flytta eller bygga ut – LLT är trångbott (från 2017)
Det största behovet är en ny verkstad och en servicehall.
– Bussarna har blivit större. Den verkstad vi har nu är byggd för mindre bussar. Sedan vill vi också skapa en mer flexibel anläggning som vi kan anpassa i framtiden. Vem vet vilket drivmedel som gäller om tio år?
I dag har LLT 70 bussar. Åtta av dem är gasbussar. Det finns inte plats för att utöka, trots kraven på klimatvänliga transporter och att Luleå växer.
– Vi har bland annat Kronan, som kan behöva mer trafik. Och Hällbacken kanske kan tänkas trafikeras av LLT i stället för Länstrafiken i framtiden, säger Niemi.
LLT har även börjat röja plats på sin egen fastighet. Däckfirman, som hyr in sig i ett av husen, är uppsagd. Samma gäller med de företag som hyr garageplatser.