2015 registrerades i Jämtland och Västerbotten 94 respektive 38 medaljhorn, medan Norrbotten bara hade tio (se faktaruta).
– Det finns några olika förklaringar till det här, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Norrbotten.
En är att Jämtland av hävd är ett bra län för storvuxna tjurar.
– Det är kalkrika berggrunder och bra uppväxtområden för stora skoveltjurar, säger Sundgren.
En annan är traditionen. Medan man i Västerbotten och främst Jämtland har en lång historia av att rapportera in trofétjurar är intresset ljummet i Norrbotten, menar Sundgren.
– Det ska många gånger till något extra för att vi ska mäta in hornen. Helst ska det vara ett guldhorn. Är det silver eller brons så är känslan att "det är inget att yvas över". Nog ligger det många vackra horn i lador och stugor runt om i länet men det är helt enkelt inte viktigt att mäta in dem.
En tredje är avstånden.
– Det upplevs nog som ganska bökigt att ta in hornet i bilen och köra iväg till någon som kan mäta in det. Det skjuts fortfarande stora älgar i Norrbotten. I Kiruna, Pajala, Vuollerim...och fjällälgarna är också storvuxna. Men de som skjuter är inte speciellt intresserade av att rapportera in dem.
Kikar man på statistiken för 2015 ser man att de största älghornen som rapporterats in suttit på tjurar som fällts i Tornedalen.
– Vid kusten är medelåldern låg. De som ser stora ut i kusten är ofta bara 4-5 år gamla. Det är norra delen av Tornedalen och fjällkommunerna som har de största älgarna, säger Björn Sundgren.
Det största älghorn som uppmätts i Europa är dock från Norrbotten. Älgen fälldes 1982 av Vuollerimbon Leif Jacobsson (se annan artikel).