Ändå har det nya patienthotellet lättat på en del av trycket. Och Luleå kommun har även blivit bättre på att ta hem patienter som är färdigbehandlade, enligt landstingsdirektör Mats Brännström.
– Det ser inte ljust ut just nu. Vi har inte kunnat se någon markant ökning av antalet anställda sjuksköterskor och undersköterskor efter sommaren och det ser inte ut att lätta i närtid i alla fall, säger han.
Värst drabbat är de tre avdelningarna på medicin/rehab, där exempelvis patienter med stroke, hjärtbesvär och tarmbesvär vårdas. Där har man i dag samma bemanning som gällde för semesterschemat. 17 av 34 vårdplatser är indragna.
– Det här är vardagssjukvården och vi har ungefär samma bemanning som under sommaren. Det är naturligtvis inte bra. Följden blir att man måste vara väldigt noggrann när man beslutar att lägga in en patient, så man är säker på att det verkligen behövs. Det blir en massa merjobb, säger Mats Brännström.
När krisen slog till i februari var det ortopeden och kirurgen som drog ned på vårdplatser. I dag har kirurgen inga vårdplatser indragna och ortopeden färre än tidigare.
– Det är några avdelningar som vi lyckats rekrytera till. Kirurgen är en. Sedan vet vi att det finns ett flöde mellan landsting och kommun som ibland är gynnsamt.
I stället har problemet flyttat sig till andra avdelningar. På psykiatrin har läget varit pressat länge. Där är tio vårdplatser stängda. En annan avdelning som haft ett stundtals väldigt pressat läge är akutvårdsavdelningen.
Av 26 vårdplatser har man vissa tider bara haft tio öppna.
– En del av dessa indragna vårdplatser hänger ihop med enskilda personer. Exempelvis på akutvårdsavdelningen tror jag det var så att två sjuksköterskor blev sjukskrivna samtidigt, och det slog direkt på verksamheten. Det är väldigt bräckligt på många ställen, säger Mats Brännström.
Personalen har tvingats jobba mycket övertid och enhetschefen Elsa Lehtonen har även lagt om schemat så att personalen fått en arbetsdag flyttad från vardag till helg.
– Det har inte varit populärt så klart. Nattfrågan har varit värst att lösa. Men det lättar efter nyår. Vi har anställt fyra sjuksköterskor varav tre fortfarande har uppsägningstid, säger Elsa Lehtonen, som arbetat 40 år inom landstinget och aldrig upplevt en tuffare situation än i år.
– Nej, hittills är 2014 det värsta jag varit med om.