Här var världsarvet i centrum

Världsarvet flyttade från Gammelstad till centrum på lördagen.

BESÖKARE. Mikael Ullberg, Matti Narinen, Ann-Louise Narinen-Selberg, Barbro Jakobsson och Tore Jakobsson besökte Kulturens hus när världsarvet flyttade in.

BESÖKARE. Mikael Ullberg, Matti Narinen, Ann-Louise Narinen-Selberg, Barbro Jakobsson och Tore Jakobsson besökte Kulturens hus när världsarvet flyttade in.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2016-01-23 15:50

Hästskjuts, marknadsstånd, utställningar, sång och musik i Kulturens hus stod på programmet, som var en del i Gammelstad kyrkstads 20-årsjubileum.

– Det känns viktigt att lyfta fram världsarvet så att ännu fler upptäcker det nu när det är jubileum, säger Erik Enström, projektledare.

Kyrkstugeföreningen fanns på plats och informerade, suovenirbutiken Shopping Lapland som håller till i kyrkstaden fanns också på plats liksom Hägnan och konstnären Benny Engberg.

Världsarvets 20-årsfirande invigdes den 6 december i samband med julmarknaden, och det pågår under hela året med olika aktiviteter (se faktaruta).

– Jag tror att det här blir jättebra. Det är ett mycket bra program. Kyrkstaden är en helt unik plats och miljö som tyvärr många Luleåbor inte besöker speciellt ofta, säger Jan Bramberg, Kyrkstugeföreningen.

Det skriver kyrkstugeägarna Matti Narinen, Ann-Louise Narinen-Selberg, Barbro Jakobsson och Tore Jakobsson under på.

– Vi brukar säga att vi spelar i samma liga som pyramiderna och kinesiska muren. Det är viktigt att vi håller världsarvet levande. Det här är ju startskottet på jubileumsaktiviteterna och därför ville vi komma hit i dag, säger Ann-Louise Narinen-Selberg.

Erik Enström vill speciellt lyfta en virtuell vandring med VR-glasögon i 1500-talets Gammelstads kyrkstad.

– Det är otroligt häftigt. Jag har själv testat glasögonen och det blir verkligen som att man hamnar i en annan miljö. Vi bjuder på en försmak i mars men projektet beräknas vara klart i december, säger Enström.

Luleå kommun arrangerar även en fototävling där de tolv bästa bilderna från världsarvet blir en kalender. Vinnaren får en kamera.

Smakprov ur jubileumsprogrammet

FAKTA

30 januari: Från kust till kust. Renskötaren Jakob Nygård berättar om vardagen.

7 februari. Eldfest. Sång och jojk av Anja Storelv, lyktvandring.

5 mars: Anno 1500. Virtuell vandring genom kyrkstaden för 500 år sedan.

16 april: Musik i kyrkstaden. Kända och okända visor och hiskeliga historier.

14 maj: Vandring i fornlämningsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om