– Det finns ett stort behov av vår verksamhet, säger Nathalie Caron Elfgren, ordförande i den ideella föreningen Natthärbärge i Luleå, som nu drivit härbärget i två år.
Förra säsongen drog de igång i december 2018. Från mitten av januari till 16 maj huserade de i lokalerna på Lulsundsgatan, som tidigare tillhörde äldreboendet Fyren.
Allting talar för att det blir en fortsättning och att härbärget kan öppna den 1 november igen. Socialnämndens arbetsutskott beslutade i torsdags att föreningen ska få stöd.
– Det känns positivt att kommunen stödjer oss. Samtidigt är det hemskt att vi ska behövas. Men det är många i Luleå som inte har någonstans att sova, säger Anna-Sol Renberg, verksamhetschef.
Förutom henne hade härbärget sex anställda som nattpersonal och ett antal vikarier.
– Vi hoppas att personalen vill komma tillbaka. De var fantastiskt bra, säger Nathalie Caron Elfgren.
LÄS MER: Hemlösa utan natthärbärge
Föreningen har gjort en utvärdering av den gångna säsongen. Där framkommer ett antal brister som de vill ha åtgärdade. Bland annat vill de ha en mer ändamålsenlig lokal.
– Vi saknar ett fikarum eller allrum för gästerna. Som det är nu tvingas de fika och exempelvis spela kort i korridoren. Många väljer att fika på sitt eget rum. Att ha ett allrum är inte bara kopplat till gästernas trivsel utan även till säkerhet. Personalen får en god möjlighet att ha koll på läget. Hur mår de boende? Är det några konflikter på gång? säger Nathalie Caron Elfgren.
Även ett säkerhetsrum där personalen kan låsa in sig om det blir en hotfull situation saknas.
– Vi har ett personalrum men dörren där går trögt att stänga och tar tid att låsa. Den behöver åtgärdas om vi ska vara kvar i våra nuvarande lokaler, säger Anna-Sol Renberg.
Ett annat önskemål är fler platser.
– Vi har tio platser nu. Det är kämpigt många gånger. Som mest har behovet varit 20-22 platser. Det finns också ett stort mörkertal. Många skäms för att de är hemlösa.
Vidare vill föreningen ha utökat öppethållande.
– Drömmen är året runt. Inte minst gäller det ensamma kvinnors säkerhet. På sommaren är de mer utsatta än på vintern. Risken för att de ska utsättas för sexuellt våld är större då, säger Nathalie Caron Elfgren.
En tvättmaskin där de boende kan tvätta sina kläder behövs också.
– Det har varit ett återkommande önskemål från våra gäster, säger Anna-Sol Renberg.