NSD har tidigare berättat om de fyra sjukvårdsberedningarnas arbete under året, som handlat om jämlikhet inom vården av unga med olika diagnoser och behov av stöd.
Läs mer: "Alarmerande att vi inte kommit längre"
Delar av oppositionen tyckte att rapporten var utslätad och trubbig.
– Det står exempelvis "i vissa områden oroas ungdomar av rasism". Eller "möjligheterna för ungdomar att besöka mottagningar och hälsocentraler varierar i länet". Men var? Vem kan göra något? Vi behöver inte vara rädd att sätta fingret på vad det handlar om. Det är ju då vi kan sätta in insatser, sade Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiets gruppledare.
Programberedningen och regionala beredningen redovisade också sitt arbete.
Centerpartisten Nils-Olov Lindfors hyllade det arbete han varit delaktig i i regionala beredningen, som tittat närmare på det regionala innovationssystemet med projektverksamhet och finansiering.
– Det har varit mycket berikande och vi har lärt oss mycket. Jag beklagar att så många av ledamöterna valde att inte delta, sade Lindfors.
Det fick landstingsrådet Maria Stenberg (S) att höja på ögonbrynen.
– Ett stort antal aktörer har bett landstinget om medfinansiering sedan jag fick plats i styrelsen. Jag kan bara påminna mig 1-2 tillfällen när oppositionen sagt ja, sade hon.
Lindfors svar blev att han anser att länsstyrelsen är huvudansvarig för medfinansieringen och att det handlar om prioriteringar. Stenberg slog fast att jämförelsen är orättvis eftersom sjukvårdens årsbudget är sex miljarder och regional utveckling har 62 miljoner.
Strax senare beslutade fullmäktige om beredningarnas uppdrag det kommande året, som samtliga tre handlade om hur landstinget ska föra dialog med medborgarna och samhället. Ärendet hade återremitterats från förra fullmäktige och uppdragen hade kompletterats.
Oppositionen var kritisk, speciellt mot hälso- och sjukvårdsberedningarnas framtid.
– Vi har fört dialog med medborgarna i 14 år. Nu ska vi ut och föra dialog om hur vi ska föra dialog. Jag fattar ingenting, sade Erik Lundström (FP).
– Jag har efterlyst det förut och jag gör det igen. Jag vill se en redovisning av vad alla uppdrag under alla år bidragit i konkret effekt för medborgarna i Norrbotten. Jag har ännu inte sett någon, sade Kurt-Åke Andersson (C).
Moderaterna ville pausa arbetet med samtliga beredningar, dels med tanke på ekonomin och dels med tanke på den kommande regionbildningen.
Beredningarna är uppskattade av ledamöterna eftersom politikerna kommer ut i verkligheten och träffar både patienter och representanter för verksamheten.
– Med all respekt för oppositionsrådens åsikter så har jag, till skillnad från dem, haft förmånen att medverka i beredningsarbete. Det är ett lärande. Det skapar värden i sig, det är uppskattat av folket och det är en investering i framtiden, sade landstingsrådet Anders Öberg (S).
Kostnaden för beredningarnas arbete är två miljoner kronor per år.