Här fördubblas produktionen i december

Det är bråda tider i julmatsfabriken. December betyder massor för charkuteriet Nyhléns Hugosons, som navigerar sig fram mellan det traditionella och att anpassa sig till folkets nya vanor för julbordet.

BESTÄLLNINGSJOBB. Teuvo Alamartin expedierar de olika butikernas ordrar och ser till att alla varor lastas på ett varsamt sätt.

BESTÄLLNINGSJOBB. Teuvo Alamartin expedierar de olika butikernas ordrar och ser till att alla varor lastas på ett varsamt sätt.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-12-12 06:00

– Vi fördubblar i stort sett produktionen under de här veckorna under november och december, och det är så klart en oerhört viktig period. Samtidigt är det oerhört roligt att jobba den här tiden också, säger Magnus Nilsson, vd vid Nyhléns Hugosons.

De gamla favoriterna är stabila storsäljare och givna på norrbottningarnas julbord.

– Julskinka, prinskorv, julkorv, revbensspjäll och kalvsylta är fem i topp. Även köttfärsen säljer bra. Folk är väldigt traditionella i sina val. Julskinkan har en oerhört stark position i de norrländska hemmen fortfarande. Vi säljer 80 000 norrländska julskinkor ungefär.

Vi träffar Magnus Nilsson på anläggningen på Porsön, som är 8 000 kvadratmeter. Här finns produktion i alla led och varje år levereras 4500 ton charkprodukter.

Trots att trenden med vegetariskt ökar ser företaget ingen minskning i försäljningen av de klassiska julprodukterna.

– Nej, snarare en ökning. Vi ser dock att man väljer lite mindre förpackningslösningar, mer färdigskivad julskinka samt att man i högre utsträckning väljer lokalproducerade produkter än tidigare.

Många köper numera två små skinkor i stället för en stor, enligt Nilsson.

– Folk tycker att det är fräschare, plus att man blivit mer medveten om matsvinn. Att man köper mer färdigskivad skinka än tidigare kan vara en liten följd av vardagsstressen, plus att man kanske vill ha skinka till adventsfika och så.

Någon vegetarisk produkt har Nyhléns Hugosons inte tagit fram. Däremot tre korvprodukter med bitar av grönsaker.

Efter julen gäller raskt andra produkter.

– Redan till trettonhelgen är det mycket falukorv, blodpudding och bacon. Folk har gjort av med en del pengar och kanske även vill satsa på slanka linjen.

Magnus Nilsson säger att det finns två andra tidsperioder som märks tydligt i försäljningen i norr.

– På sommaren är det mycket grillat. Och på hösten till älgjakten, då säljer vi mycket korv och rimmat fläsk. Den allra starkaste trenden vi ser är att folk väljer mat med lokalt ursprung och det är något vi satsar hårt på och det är också det som ligger bakom att vi de senaste tre åren haft en mycket fin försäljningsutveckling på en marknad där rött kött och charkuterier minskar.

Livsmedelsbranschen är annars historiskt en tuff bransch med låga marginaler. Mjölkbönderna i Norrbotten går på knä medan köttbönderna har det bättre.

– Det är en bransch som kräver otroligt mycket av hela värdekedjan, ända från bönderna till kunderna. Vi ser att en del bönder ställer om från mjölkproduktion till köttproduktion. Fortsatt dramatiska förändringar bland mjölkbönderna kommer att få konsekvenser, säger Magnus Nilsson.

Under 2017 räknar Nyhléns Hugosons med att vara igång med sin mångmiljonsatsning på en ny stallbyggnad vid Alviksgården, där man ska ha suggor och smågrisproduktion.

– Vi räknar med att nästan fördubbla vår produktion av norrländska grisar.

Samtidigt har man långt gångna planer på att starta kycklingproduktion med bland annat Norrlands första kycklingslakteri i Alvik.

– Det finns en enorm potential i den branschen. Vi är övertygade om att folk i hela Norrland vill ha lokalproducerad kyckling och samtidigt kan uppfödning av kyckling ge ytterligare ett ben att stå på för många bönder, säger Magnus Nilsson.

Någon storsäljare på julbordet lär dock kycklingen aldrig bli!

Nyhléns Hugosons och Alviksgården

Alviksgården grundades av Mikael Hugoson 1975. 30 år senare bildades Nyhléns Hugosons genom en sammanslagning av flera olika bolag i Norrland, Alviksgården och Scan. 2014 köpte Mikael Hugoson ut Scan.

Vid Alviksgården i Alvik bedrivs slakteri, styckning, uppfödning av grisar samt en biogasanläggning där gödsel och slaktavfall återvinns. Vid Nyhléns Hugosons charkfabrik på Porsön bedrivs livsmedelsproduktion i olika steg, exempelvis korv, smörgåspålägg, rimmat fläsk, bacon, julskinka och lufttorkade produkter. Vid anläggningen i Skellefteå paketeras allt kött. Där produceras även palt, smörgåstårtor och baguetter.

Företaget bedriver även en åkeriverksamhet i samarbete med bland andra Norrmejerier.

Antal anställda: ca 220.

Årsomsättning 2015: 504 miljoner.

Resultat: 7,4 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om