Detta sedan landstingsstyrelsen, trots varierat motstånd från oppositionen, ställt sig bakom förslaget.
Hårdaste motståndare var Moderaterna, vars gruppledare Mattias Karlsson lanserade ett eget förslag där i stället 193 tjänster inom landstingets verksamhet skulle skalas bort.
– Vi vill dra ned kostnaderna på alla områden. Det stora problemet för landstinget är att vi är oförmögna att styra personalpolitik och verksamhet.
Läs mer: "Får räkna med skattehöjning"
Karlsson menade att landstinget sätter Norrbottens kommuner i en tuff sits om skatten höjs.
– Det är enorma prövningar för kommunerna nu med flyktingströmmarna. Det kostar stora pengar. Landstinget däremot får ersättning för de flesta kostnaderna. I solidaritet med kommunerna bör vi avstå höjning.
Även Sjukvårdspartiets gruppledare Kenneth Backgård var inne på att landstinget organisation är problemet eftersom sparkrav inte efterlevs.
– Det känns som att verksamheten inte tar styrelsen på allvar, sade Backgård.
Sjukvårdspartiets motförslag blev en skattehöjning på 55 öre, med villkoret att pengarna ska gå ograverat till sjukvården. Och att andra kraftiga åtgärder ses över.
Läs mer: Rantakyrö kritiserar skattehöjning
Folkpartiet ville se en skattehöjning på 25 öre.
– Det ger ungefär 100 miljoner. Pengarna behövs för att kunna genomföra en personalsatsning, effektivisera verksamheten och jobba ned överkostnaderna, sade gruppledaren Jens Sundström.
Centerns gruppledare Lars-Åke Mukka yrkade avslag på skattehöjningen. Han ville se nedskärningar inom kultur och regional utveckling och kallade landstinget "alla goda gåvors givare under årtionden".
Det fick landstingsrådet Maria Stenberg (S) att ta till versalerna.
– Tänk vilket fint län Norrbotten skulle vara utan kultur och regional utveckling. Verkligen. Det går inte att komma ifrån att landstingets ekonomi är underfinansierad. Pengarna behövs men därmed inte sagt att verksamheterna inte ska behöva anpassa sig till ramar, sade hon.
Vidare beslutade landstingsstyrelsen att mammografibussarna åter ska ställas upp i Arjeplog, Arvidsjaur och Överkalix från och med 2017 för att sedan avskaffas helt cirka 2020 när de tjänat ut. Då blir det mammografienheter vid de fem sjukhusen och Stadsvikens vårdcentral. Sjukvårdspartiet och Folkpartiet yrkade på att resorna ska ersättas i framtiden medan Moderaterna och Centern ville att bussarna skulle bli kvar.