Headbanger-draget ska revolutionera sportfisket

Han har tagit fram ett nytt fiskedrag som liknar en skadad fisk. Konstnären Dan Lestander tror att "headbanger lure" kan revolutionera sportfisket.

BYTER HÅLL. Headbanger lure rör sig oregelbundet eftersom huvudet är en form av rörlig sked.

BYTER HÅLL. Headbanger lure rör sig oregelbundet eftersom huvudet är en form av rörlig sked.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-03-18 19:58

– Jag har alltid varit fiskeintresserad och aldrig egentligen varit riktigt nöjd med det jag fiskat med. Det utmynnade i den här innovationen som faktiskt är det jag letat efter hela livet, säger han.

Skapelsen liknar en vobbler men är gjord i tyngre material. Huvudet är ledat och vänt bakfram, vilket fungerar som en lös styrsked. Resultatet blir långa kast, ett drag med grund gång och helt oregelbundet mönster.

– Eftersom det väger 18 gram når man längre än med en vanlig vobbler. Om dragen rör sig för monotont så hugger inte fisken och ofta försöker man rycka i spöet för att ge det liv. Den här rör sig helt oregelbundet tack vare den lösa skeden. Helt plötsligt byter den håll som den simmar åt. Man kan också gå ned i hastighet eller stanna av, höja spötoppen och få den att vaka i ytan, att liksom röra om och synas. Den liknar väldigt mycket en skadad fisk, säger Dan Lestander.

Det är fyra år sedan han började experimentera på en vanlig vobbler.

– Som konstnär är jag van att arbeta med udda material och att tänka på nya sätt. Jag modifierade och byggde om, och när jag såg effekten av den lösa skeden tänkte jag "wow".

Nu har han döpt draget till "headbangerlure".

– Det kommer sig av hur huvudet rör sig. Det är skakningar, liksom. Jag tycker det påminner om när hårdrockarna "headbangar" (skratt).

Dan Lestander provfiskade "headbangerlure" i sina hemtrakter i Arjeplog och hade sitt livs öringfiske, säger han.

– Eftersom man kastar långt och bra så passar den till öringfisket i stora sjöar och havsöringfisket. Jag har inte provat trolling ordentligt men den borde fungera utmärkt. Jag har fått gädda och abborre också, så det är inget specifikt öringdrag. Jag experimenterar en del med färger och har inte bestämt något ännu.

Dan Lestander har svenskt patent på konstruktionen.

I arbetet med att ta fram den har han haft hjälp av Arctic business incubator, ett företag som hjälper entreprenörer och innovatörer att ta fram produkter och nå ut på marknaden.

Nu vänder han sig via internet till allmänheten för hjälp med finansiering och större testverksamhet av headbanger-draget genom en sida på plattformen Kickstarter, så kallad "crowdfunding". Ett alternativ är att lansera draget med hjälp av etablerade företag i branschen.

– Det är en möjlighet men i sådana fall vore det roligt om man kunde lägga produktionen här uppe.

Närmast ska Dan Lestander lansera "headbangerlure" på Svenska sportfiskemässan i Jönköping på fredag.

– Det blir spännande att se vilket mottagande vi får.

Som bonus berättar Dan Lestander att han har ytterligare innovationer på gång inom fisket. En av dessa miste han när han provfiskade från båt i Hornavan.

– Jag fiskade egentligen efter öring när jag fick ett stort hugg. Fisken gjorde långa rusningar. När den kom närmare och visade sig i ytan tänkte jag "vad är detta, det är ju en meter mellan fenorna".

Det visade sig vara en jättelik gädda – som inte rymdes i den stora laxhåv som Dan Lestanders pappa försökte håva gäddan med.

– Han hade tidigare håvat en 15-kilosgädda med den. Den här gäddan rymdes bara till hälften. Den måste ha vägt 20 kilo minst, och det är svenskt sportfiskerekord, säger Dan Lestander.

Hur det slutade? Med att reven gick av och fisken simmade iväg. Som de flesta fiskehistorier gör..!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om