Han är mitt i ett morgonbesök hos en brukare när vi ringer. Jan Holmgren jobbar inom hemtjänsten och det är fullt upp, så vi bestämmer att höras senare på dagen.
– Jag har just flyttat. Jobbade i Råneå tidigare men är nu i Gammelstad, berättar Holmgren när vi får en pratstund i en paus runt lunch.
Han har jobbat inom hemtjänsten sedan 2023 och hann se det tidigare systemet innan Combine kom i mars 2024.
– Det förra var mycket smidigare. Då blippade man bara telefon i entrén när man kom och när man gick. Nu ska vi logga in flera gånger och hela systemet är rena katastrofen, det är kaos.
Nu har skyddsombuden skickat in en så kallad 6:6a, en begäran om ingripande enligt sjätte kapitlet paragraf 6a i arbetsmiljölagen (se faktaruta).
– Personalen stressar ihjäl sig och är rädda att missa saker när tekniken strular. Man kastas ut och får logga in om och om igen. Planeringen kan vara fel, besöksbeskrivningarna inte uppdaterade och dokumentationen om brukarna kommer man inte alltid åt. Så det blir mycket frustration och nu har folk har fått nog. Man önskar att någon kunde ta det på allvar. Hade någon bara erkänt att det liksom inte funkar så hade det varit ett annat läge. Vi kan ju inte jobba i ett system som inte är komplett, säger huvudskyddsombud Cecilia Linderälv.
Kommunals Markus Bergström i Luleå, är även han upprörd.
– Att ett pilotsystem som fungerar dåligt redan från start får pågå i över ett år är inte okej, menar han.
Verksamhetschef Katarina Morin kontrar:
– Combine är inte ett pilotprojekt, vi jobbar i skarp drift från 1 mars 2024. Verksamheten respekterar inkomna åsikter och omhändertar löpande de felanmälningar som våra medarbetare upprättar.
De vi pratat med upplever att ledningen inte tagit dem på allvar när de påtalat problemen.
– Om upplevelsen är att vi inte lyssnat så har vi brustit i vår kommunikation.
Vad har ni gjort för att minska problem som uppstått?
– Först och främst har vi genomfört omfattande utbildningsprogram i olika omgångar för att säkerställa att all personal är bekant med de nya systemen. Konsulter från leverantören har besökt några hemtjänstgrupper och kartlagt brister, specialist och leverantör har haft täta träffar från mars i år för att komma till rätta med felanmälningar. Vi har även tagit itu med täckningen av mobilnätet genom att få leverantörer att förbättra signalstyrkan där den varit otillräcklig.
En de mest riskabla delarna av systemet är att det kan bli fel i journalerna, berättar huvudskyddsombud Linderälv.
– Man ska bocka för flera delar innan man lämnar brukaren. Ibland står moment på listan som man inte gjort men som ändå måste bockas för, annars går det inte logga ut. Då kan det i journalen se ut som att något är gjort fastän det inte är det, och det kan drabba brukaren så att den inte får rätt insatser utförda.
I juni väntar tillsyn från Arbetsmiljöverket men facket vill att Combine pausas tills systemet är pålitligt, att tekniken felsöks och att personalens stressiga situation med Combine riskbedöms.
– Tanken med de här systemen är ju att de ska underlätta och föra oss framåt, istället förs vi bakåt och tvingas jobba dubbelt på papper. Det är extremt ineffektivt. Det är konstigt att man inte tar det här på större allvar. Ingen annan yrkesgrupp hade behövt stå ut med ett system som ständigt strular. Och allt är ju utöver det vi redan ska göra; att ta hand om våra brukare och ha en sund arbetsdag, säger Linderälv.