Hertsöborna fick tycka till om badhusplaner

I september/oktober är det tänkt att politikerna i fritidsnämnden i Luleå ska ta beslut om hur nya badhuset på Hertsön ska se ut.

Medborgardialog. Fritidsförvaltningens Susanne Sjölund höll i trådarna för måndagens möte på Hertsön som handlade om det nya badhus som ska byggas. På första rad syns Inger B Larsson, S-ordförande i fritidsnämnden.

Medborgardialog. Fritidsförvaltningens Susanne Sjölund höll i trådarna för måndagens möte på Hertsön som handlade om det nya badhus som ska byggas. På första rad syns Inger B Larsson, S-ordförande i fritidsnämnden.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2014-05-12 21:51

Än är inte lokaliseringen spikad, men mycket pekar på att en del av nuvarande konstgräsplan tas i anspråk.

På måndagens dialogmöte hade Hertsöborna chans att tycka till.

– Badhuset är i dåligt skick, sade Susanne Sjöberg, som jobbar med utvecklingsfrågor på fritidsförvaltningen.

Då ett badhus är dyrt att bygga och driva är det viktigt att bygga rätt och hållbart för att det ska hålla i minst 20–25 år.

Badhus drabbas också ofta av problem med fukt/värme.

Att få till en bra luft är ett måste, liksom att nå en lämplig ljudnivå och ha en bra vattenkvalitet.

I dag har badhuset cirka 60 000 besökare, målet är 100 000 per år.

Och som vanligt har önskemålen varit många. Klart är att det inte blir ett äventyrsbad. Fokus läggs inte heller på att lekmiljön, då sådant finns i Gammelstad.

Det mesta pekar på att simbassängen blir 25x25 meter och har tio banor. En multibassäng byggs. Det kan också tänkas att den bli tudelad, med olika temperatur på vattnet. Läktarna blir flexibla och lekmiljöerna mobila. Det planeras också för ett mindre relax, oklart vad det ska innehålla.

Nybygget kommer också att bli närmare tre gånger så stort som dagens badhus. Notan är beräknad till 176 miljoner, tillkommer gör kostnaden för lösa föremål som inredning.

– Det här ska kokas ner till tre alternativ, sade Susanne Sjöberg.

Dessa tre ska politikerna sedan sålla bland. I november fastställer också kommunen sin investeringsplan där badhuset ingår.

Deltagarna på mötet fick också chans att tycka till gruppvis.

– En varmvattenbassäng behövs i högsta grad, sade Lena Isaksson som företrädde reumatikerna.

Att badhuset är tillgängligt för dem med funktionshinder var ett annat önskemål som fördes fram av den grupp som kvinnorna fanns i.

Camilla Brun, som jobbar 21 år i nuvarande badhus, såg gärna att det fanns barnvagnsplatser och helst låsbara sådana. Gratis wi-fi och gärna bassänger som ger möjligheter att bedriva vattengympa mer riktat mot olika grupper var andra önskemål.

Hertsö badhus

Hertsö badhus byggdes 1975. Utbyggnad skedde 1986.

Målet är att det nya badhuset ska kunna användas till årskiftet 2015/2016 i största möjliga mån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om