Het potatis hittades

En ännu inte godkänd genmodifierad potatissort, Amadea, har hittats på två potatisodlingar i Norrbotten, en i Luleå och en i Haparanda.- Fynden i Norrbotten visar att man varken kunnat kontrollera utsädet eller odlingarna, trots garantier att de skulle vara säkra, säger Akiko Frid som arbetar med GMO-frågor på Greenpeace.

Akiko Frid på Greenpeace säger att den här händelsen gör att man inte riktigt kan lita på potatisodlarna. FOTO: elisabeth hedman

Akiko Frid på Greenpeace säger att den här händelsen gör att man inte riktigt kan lita på potatisodlarna. FOTO: elisabeth hedman

Foto: elisabeth hedman

LULEÅ2010-09-06 06:00
Kristofer Vamling, vd i Plant Science Sweden som arbetar med genetiskt modifierad potatis (så kallade GMO-grödor), har själv anmält fyndet till Jordbruksverket.
- Det här en storm i ett vattenglas men vi tar det på största allvar, säger han.
Potatissorten Amadea är en experimentell, genetiskt modifierad potatissort. Amadea har tidigare odlats vid fältförsök i Sverige men nu har Amadea-potatis utan tillstånd vuxit på två potatisfält i Norrbotten under flera månader. Ett av fälten finns i Luleå och det andra i Haparanda.
Har blandat ihop utsäde
Plant Science Sweden, dotterbolag till tyska kemijätten BASF, verkar ha blandat ihop utsäde och kontaminerat odlingar av en annan GMO-potatis, den omdebatterade men redan godkända Amflora, med den icke-godkända Amadea.
Genförändrade grödor förknippas med hälso- och miljörisker, och utmanar, enligt kritikerna, den biologiska mångfalden.
Ett villkor för att företag ska få odla Amflora är att odlingarna är noggrant övervakade.
Den ansvariga myndigheten, Jordbruksverket, har beordrat BASF/Plant Science Sweden att Amadea ska avlägsnas från fälten och förstöras, men tillåter Amflora-plantorna att vara kvar trots kontamineringen.
Kristofer Vamling säger att Amadea-plantorna som hittats i Norrbotten har plockats bort, frysts ner och ska därmed vara för evigt förstörda.
Mindre än tio promille
Han säger vidare att det inte handlar om några större mängder av den förbjudna plantan.
- Det är mindre än tio promille av de plantor vi har satt. Det är inte mycket men vi anser själva att det inte är okay, vi tar det här på största allvar. Det är ju därför vi själva har anmänt fynden till Jordbruksverket.
Jordbruksverket har i sin tur skrivit ett brev till Plant Science Sweden där man vill ha ett svar på varför det kunde bli så här.
Akiko Frid på Greenpeace säger att den här händelsen gör att man inte riktigt kan lita på potatisodlarna.
- Det handlar ju om våran mat, säger Akiko Frid.
Med anledning av detta kommer Nätverket GMO-fritt Norrbotten att kontakta politiker i Norrbotten för att få svar på om man är för eller mot ett GMO-fritt Norrbotten. Det skriver Per Holmqvist, en av de aktiva i Nätverket för ett GMO-fritt Norrbotten, i ett pressmeddelande.
FAKTA
Amflora
➤ Vanlig potatis innehåller två sorters stärkelse, amylopektin och amylos, medan Amflora, framodlad på 1990-talet i Svalöv, endast innehåller en sort, amylopektin. Detta har åstadkommits genom att den gen i potatisen som producerar amylos har "stängts av". I industriella processer kan detta göras på kemisk väg. Men detta är en dyr process som kräver kemikalier, vatten och energi.
➤ I Amflora har en antibiotikaresistensgen har använts vid förädlingen, som så kallad selektionsmarkör. Beslutet att tillåta kommersiell odling av Amflora har kritiserats både av vissa politiker och från miljörörelsen som har uttryckt oro för att den antibiotikaresistenta genen ska spridas i naturen och hamna i sjukdomsalstrande bakterier.
➤ De europeiska myndigheterna som konsulterats i processen för att godkänna den genmanipulerade potatisen inom EU har dock gjort bedömningen att Amflora inte är farligare för miljö och hälsa än vanlig potatis.
➤ Amflorapotatisen ska inte användas som livsmedel utan inom industrin. Bland annat vid papperstillverkning där amylopektin ger papper av bättre kvalitet.
Amylopektinet i Amflora kan också användas i klister och blandas i sprutbetong för att få bättre vidhäftningsförmåga och jämnare konsistens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om