Högre avgifter för hallar och bad - Luleå kommun jagar pengar

Luleå kommun jagar effektiviseringar och slantar inom samtliga förvaltningar. Energiförbrukning, badavgifter, hallhyror och öppethållande är sådant som kan ingå i översynen på fritidsförvaltningen.

PENGAJAKT. Fritidsförvaltningen, där Helén Wiklund Wårell är chef, ska liksom övriga förvaltningar se över verksamheten i jakt på effektiviseringar.

PENGAJAKT. Fritidsförvaltningen, där Helén Wiklund Wårell är chef, ska liksom övriga förvaltningar se över verksamheten i jakt på effektiviseringar.

Foto: Minna Dunder

LULEÅ2016-11-30 07:00

– Vi kommer att titta på en rad olika saker som vi kan förändra, effektivisera och göra annorlunda. Men det är helt färskt ännu så vi har knappt hunnit påbörja arbetet, säger fritidschefen Helén Wiklund Wårell.

Uppdraget att Luleås ekonomi ska stärkas kommer från kommunstyrelsen.

– Vi ska arbeta med översyn och effektiviseringsarbete. Inte att skära ned verksamhet. Det är ett arbete som egentligen pågår ständigt som ett led i att skattepengarna ska användas på bästa sätt, säger Jan Öström, ekonomichef.

Direktiven blev dock skarpa efter att budgeten klubbats på fullmäktige i tisdags i förra veckan, där det framgick att Luleå inte klarar sina finansiella mål åren 2017–2019.

– Luleå bör göra ett positivt resultat på cirka 90 miljoner per år för att kunna svara mot de investeringar som vi står inför och för att ha en buffert för oförutsett, säger Öström.

I översynen ingår både intäkter och utgifter. På fritidsförvaltningen hittar man effektiviseringar i energiförbrukningen, exempelvis.

– Vi har bytt ut armaturer på Ormberget och på ridanläggningarna. Det är sådant vi fortsatt tittar över, säger Helén Wiklund Wårell.

Avgifter och hallhyror är annat som kan påverkas. Luleå har två avgiftsfria utebad i Aronsbadet och Råneåpoolen, och erbjuder gratis skidåkning på konstsnöspår på Ormberget.

– Det är inte bara Luleåbor som använder spåren, utan vi har en hel del tillresande. Det är ju jättekul förstås men i slutändan är det ju skattebetalarna i Luleå som står för fiolerna. Det är inte omöjligt att det händer något där, någon form av dagkort kanske. Men det är ju bara en kort period, under tiden då spåren av natursnö inte är igång.

Öppethållandet av det slitna badhuset i Råneå kan också förändras. Råneå hade 11 000 besök i fjol, att jämföra med 63 000 i Gammelstad. En möjlighet är att koncentrera skolbaden till samma dagar, och ha öppet två vardagar och lördag.

– Det kan helt klart bli effektiviseringar i bemanningen. Det är dyra timmar att ha personal sittande, säger Helén Wiklund Wårell.

Luleå har även bland Sveriges lägsta badpriser och låga sporthallshyror som erbjuds föreningar. Där kan finnas en marginal för en viss höjning.

– Det är ur-billigt att bada i Luleå, det har vi sett när vi jämfört oss med andra städer. Samtidigt är det en medveten linje som förts under lång tid från politiken. All förändring av taxor, avgifter och verksamhet ska först upp i nämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om