Hon är Norrlands mäktigaste

Luleåarkitekten Josefina Nordmark, 42, listas som en av Sveriges 100 mäktigaste inom branschen. Hon är den enda personen på listan som befinner sig norr om Stockholm.– Det är inte så självklart att bli ihågkommen när man verkar här uppe.

I början av 90-talet gjorde hon ungdomspraktik på A&T i Luleå. "Jag kände att det var det jag ville göra". Något år efter började hon på Chalmers i Stockholm.

I början av 90-talet gjorde hon ungdomspraktik på A&T i Luleå. "Jag kände att det var det jag ville göra". Något år efter började hon på Chalmers i Stockholm.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-02-27 08:04

Året var 2003 och två år innan hade hon lämnat Göteborg och arkitektbyrån Gert Wingårdh bakom sig för att satsa på en karriär Luleå. Kollegorna söderut undrade hur det skulle gå för henne och vad "hon skulle dit upp och göra?". Men Kalixbördiga Josefina Nordmark hade bestämt sig. Hon skulle bo i Norrbotten – och ändå fortsätta utvecklas som arkitekt.

Startade eget

Då vann hon Fastighetsverkets tävling om att rita svenska ambassadresidenset i Chile. Huset stod klart 2008, hon reste dit till invigningen.

– Skönt för självförtroendet och en bekräftelse. Det var också viktigt för mig när det gällde att få uppdrag och egna kontakter, säger Josefina Nordmark.

Åren och uppdragen har rullat på och fram tills för tre år sedan arbetade hon på MAF i Luleå. Vid den tidpunkten kände hon att hon behärskade det här med arkitektur rätt bra och tyckte att det var dags att utmana sig själv igen.

– Så jag startade eget, säger hon.

Nu har hon fyra anställda på egna firman Nordmark & Nordmark med kontor på Kronan. Nyligen nominerades de till Sveriges arkitekters bostadspris för att ha ritat ett flerbostadshus åt ett kommunalt bostadsbolag i Lerum utanför Göteborg.

– Det var extra kul att göra något med hyresrätter, att ha en begränsad budget och visa att det går att få ut mycket arkitektur per krona.

Vad arbetar ni på för uppdrag nu?

– Det är flera, stora projekt som vi håller på med parallellt och som är i ett tidigt skede, så jag kan inte säga så mycket. Vi har uppdrag i Gällivare och Kiruna, det är kul att vara en del av den utvecklingen. Här i Luleå har vi jobbat med Teknikens hus ganska mycket och ritat en del bostäder.

Många pusselbitar

Arkitektur handlar om problemlösning. Att ha en känsla för färg och form, ekonomisk och teknisk kunskap, inlevelseförmåga men också att lyckas skapa upplevelser. Josefina Nordmark beskriver det som att försöka lägga ett tredimensionellt pussel och att hon känner en tillfredsställelse när hon får ihop det.

– Jag tror det finns en bild av att arkitekter gör saker för att manifestera sig själv men kvittot är när folk använder det man har gjort och när det funkar som man tänkt sig.

Redan på högstadiet hade hon en bild framför sig att det var arkitekt hon ville bli. Efter gymnasiet, i början av 90-talet, klev hon in på AoT:s kontor i Luleå och gjorde ungdomspraktik. Där fick hon se hur arkitekterna arbetade och hon kände att det var det hon ville göra.

– Jag renritade och reviderade ritningar, då ritade man för hand. Medan jag gjorde min praktik så tog de beslut om att lägga ned kontoret så där hade jag kunnat bli avskräckt. Men bara något år sedan började jag på Chalmers i Stockholm, säger hon.

Ute i verkligheten

Innan Josefina Nordmark satsade på arkitektbranschen ströjobbade hon här och var, bland annat på ett bibliotek, en bensinmack, i en butik och inom äldreomsorgen. Erfarenheter som hon tycker är bra att ha med sig i det yrke hon valde.

– Arkitektyrket handlar mycket om att förstå och kunna leva sig in i andra människor, därför tror jag det är viktigt att ha provat på olika saker i livet. Jag tror helt enkelt att man blir en bättre arkitekt av det.

Har du fått kämpa för att nå dit du är i dag?

– Som kvinna måste man vara lite extra duktig och inte visa det minsta osäkerhet. Nu när jag är äldre har jag också börjat få lite pondus men det fanns en tid då jag tänkte, "ska det vara så här? Jag är ung, kvinna och de tror att jag ska välja gardiner!". Jag fick utbilda folk i vilken kompetens jag hade, det behöver jag inte längre när jag är mer etablerad och trygg i mig själv.

Vad har du för råd till kvinnor som kanske hamnar i liknande situationer, eller bli bemötta på ett sådant sätt, som du just beskrev?

– Man måste ha tålamod, det är inte så att det går att förändra över en natt. Som arkitekt blir man bättre med åren. Man lär sig saker och det är en process. Man kan skaffa en mentor som kan ge en tips och råd.

Hur ser du på framtiden?

– Jag tror att byrån kommer vara större om några år och jag hoppas att vi har gjort fler projekt i Luleå.

jessica.rosengren@nsd.se, 0920 - 26 30 33

Fakta/Josefina Nordmark

Född: 1971.

Från: Kalix.

Bor: Radhus på Lulsundet i Luleå.

Familj: Maken Dan Olofsson, 46, civilingenjör, barnen Hellen, 10, och Hulda, 8, hunden Abbe, 2 år.

Gör: Driver arkitektbyrån Nordmark & Nordmark sedan tre år tillbaka, ledamot i styrelsen för Luleå näringsliv och Sveriges arkitekter.

Aktuell: Listas på 68:e plats i branschtidningen RUM:s maktlista 2014 över de 100 personerna med möjlighet att förändra, påverka och bestämma. Motiveringen: "Ny på listan tack vare intressanta projekt och god samtidsanalys".

Förebilder: "Inspireras av dem som ser möjligheter, inte problem".

Fritidsintressen: Familjen, vännerna, stugan i Kalix, uppdraget som fotbollstränare till dotterns lag, gå på basket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om