Hon gör ett lysande jobb

Julbelysning, parkbelysning och upplysta vägar och tunnlar. Belysningsingenjören Alina Landin Zetterlund gör inte bara Luleå till en vackrare stad – utan också tryggare.

Som belysningsingenjör är Alina Landin Zetterlund inblandad i de flesta projekt som sker utomhus i Luleå.

Som belysningsingenjör är Alina Landin Zetterlund inblandad i de flesta projekt som sker utomhus i Luleå.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-04-02 05:00

– Man glömmer ofta bort belysningen. Tar den kanske för given. Men om man skulle släcka ned den, då märks det direkt hur viktig den är för en stad, säger hon.

Artikelserien heter "Kommunens dolda hjältar", där vi presenterar kommunanställda som gör ett stort jobb i det tysta.

Läs mer: Konsten är hennes verktyg för att stötta

Alina Landin Zetterlund, 24, visar oss ett jobb som är under planering. Gångtunneln under Svartöleden vid Rundgatan och Skurholmsgatan är en av Luleås längsta tunnlar.

Det är mitt på dagen, men skumt ändå. Fem, sex lampor är monterade på de räfflade, frostiga väggarna i tunneln. Längs tillfarterna finns inga stolpar med belysning.

– Egentligen hade man velat göra om allt. Men det är ju en budgetfråga, säger hon.

Armaturer efter gång- och cykelvägen ska sättas upp. Belysningen i tunneln ska förändras. Nya lampor ska sättas i vinkeln mellan vägg och tak, och belysa taket.

– Olika lösningar skapar olika rum. Här känns det lågt i tak och trångt. Sätter man belysningen i taket så får man i stället en känsla av rymd.

En del av hennes uppdrag är att skapa tryggare platser med hjälp av ljus.

– Det är tunnlar och cykelstråk där det kan vara buskigt omkring, exempelvis. Man använder armaturer som sprider ljuset bakåt också.

Tror du att du är mer uppmärksam på sådana här platser i och med att du är kvinna?

– Jag vet inte. Men kvinnor känner sig ju rent generellt mer utsatta än män.

Läs mer: Fixaren som får skolans vardag att funka

Alina Landin Zetterlund är född i Stockholm men flyttade som sexåring till Luleå. Drömmen var länge att bli elitspelare i basket men en ryggskada när hon gick på basketgymnasiet satte stopp för planerna.

– Det var ganska hårt faktiskt, att som 18-åring tvingas att ändra helt på sitt liv utan att man ville det.

Dessbättre hittade hon crossfit-träningen, där hon numera även tävlar. Dessutom har hon startat ett hälsoprojekt på stadsbyggnadsförvaltningen med två träningspass i veckan och vidare är hon coach på ett av Luleås gym.

Yrkeskarriären stakades ut i Stockholm.

– Jag åkte förbi ett hus som var väldigt fint ljussatt på fasaden. Då tänkte jag att "det där vill jag göra". Sedan har min pappa jobbat med belysning så det har funnits i mitt liv länge.

Efter två års utbildning i ljusdesign på Högskolan i Jönköping fick hon jobb på Optima i Luleå. För drygt ett år sedan gick hon vidare till kommunen.

– Det är olika ändar av kedjan. På Optima var jag utförare. Här är jag beställare. Det kändes som en kul utmaning.

Som belysningsingenjör är hon ansvarig för daglig drift, att entreprenörerna har jobb och att budgeten hålls. En arbetsdag börjar mellan 6 och 7.30. Mycket handlar om planering.

– Jag är ju inblandad i stort sett i alla projekt som sker utomhus i kommunen.

Just nu är det dock lågsäsong.

– När det är snö går det inte att göra markarbeten. När barmarksperioden börjar blir det desto mer. Under sommaren är utomhusbelysningen avstängd men när vi tänder igen i början av augusti och alla felanmälningar kommer, då är det som intensivast. Vinter och höst handlar mycket om kvällsjobb, för att se hur det lyser.

Exempel på jobb hon är inblandad i är när nya bostadsområden skapas, exempelvis Kronandalen, eller när en gata i centrum byggs om.

– Det stora projektet som är på gång nu är renoveringen av Stadsparken. Det ska bli spännande. Det är de jobben som är allra roligast, säger Alina Landin Zetterlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om