I år är en sommar där bland annat veterinärer har haft fullt upp med att behandla ormbitna husdjur. Men också människor drabbas. I torsdags bjöds Anita Fagerwall på en minst sagt obehaglig överraskning när hon gick en golfrunda ute på Rutviks golfbana utanför Luleå. När hon hade kommit till det sjunde hålet på den niohålsslinga som heter Renen skulle hon gå ned i ett större dike för att hämta upp en boll och i det höga gräset såg hon inte var hon satte foten.
– Det var ganska brant där så ena benet hann jag sätta upp men under den andra foten kände jag hur jag klev i något som kändes slibbigt och gyttjigt, säger hon.
Hon hade klivit rakt ned i ett huggormsbo och inom loppet av ett par sekunder hann hon få fem ormbett på höger vad.
– Usch. Jag vill knappt tala om det. Jag får en obehagskänsla bara jag pratar om det, säger hon.
Ormarna såg hon inte skymten av och hennes första tanke var att det handlade om broms- eller getingbett.
– Jag kände ju hur det kliade väldigt och det svällde upp lite på några platser men inte värre att jag kunde bita ihop och fortsätta, berättar hon.
Dagen efter satt hon med sin bror och skrattade och sa mer på skämt att ”jag har nog blivit huggormsbiten” . Sedan sökte hon på nätet och kunde sedan jämföra de bett som hon hade på vaden med de som fanns avbildade och först då insåg hon att hon faktiskt blivit biten av flera huggormar.
– Då förstod jag ju också vad det där klibbiga var som jag hade trampa i. Det var en ormgrop, säger hon.
Hon besökte då en läkare som konstaterade att hon fått hela fem ormbett .
– Han sa att det med all sannolikhet var fem olika ormar eftersom samma huggorm inte hugger så snabbt flera gånger i rad, säger hon.
Läkaren sa också att den receptbelagda allergimedicin som hon äter och som bland annat innehåller antihistamin förmodligen hade hjälpt henne.
– Men han sa också att det var bett där ormarna inte sprutat in gift, säger hon.
Enligt vad läkaren sa till henne så delar tydligen huggormar bara ut bett med gift i i en fjärdedel av gångerna och då sväller det upp och blir blått och missfärgat.
– Och då ska man ju in fort som ögat så man måste säga att jag hade tur i oturen, säger hon och skrattar lite.
Hon har faktiskt varit ute och spelat golf efter det och nu har Luleå golfklubb satt upp skyltar på några av hålen för att varna andra golfare.
– Men när jag kommer till det där hålet så får jag en obehagskänsla. Det där vill jag inte vara med om en gång till, säger hon.
Du har inte packat med dig ett par gummistövlar i golfbagen?
– Nej, det har jag inte (skratt).
Har du något råd till andra golfare?
– Om ni måste leta bollen där gräset är lite högre så ta alltid med er en klubba och använd den när ni söker i gräset.
Det har satts upp skyltar men finns det något annat som du tycker att golfklubben skulle kunna göra?
– Det är ju väldigt många som slår sina bollar i dikena. En sån här gång skulle man kanske kunna anlita någon ormerfaren person som kanske kan flytta ormarna till en helt annan plats.